Серсі Ланністер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Серсі Ланністер
Cersei Lannister
Портрет
Ліна Гіді у ролі Серсі Ланністер
Творець: Джордж Мартін
Твори: цикл «Пісня льоду й полум'я»
Перше: «Гра престолів»
Стать: жіноча
Національність: андал
Раса: людина
Вік: 34 роки (у книзі «Танок з драконами»)
43 роки (у сьомому сезоні «Гра престолів»)
Дата народження: 266 рік після В.Е. (в серії романів «Пісня льоду й полум'я»), 258 рік після В.Е. (в серіалі «Гра престолів»)
Родина: батько — Тайвін Ланністер
брат — Джеймі Ланністер
брат — Тиріон Ланністер
чоловік — Роберт Баратеон
Діти: бастарди, народжені від зв'язку з Джеймі:
Джоффрі Баратеон,
Мірселла Баратеон,
Томмен Баратеон
Прізвисько: Світло Заходу,
Братова підстилка
Рід занять: правління
Роль виконує: Ліна Гіді, Нелл Уільямс (в дитинстві)
CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Серсі Ланністер (англ. Cersei Lannister) — персонаж серії фентезі-романів «Пісня Льоду та полум'я» американського письменника Джорджа Мартіна. Є одним з центральних персонажів (ПЛП) серії, від особи якого ведеться частина глав романів. З'являється в книгах «Гра престолів» (1996), «Битва королів» (1998), «Буря мечів» (2000), а в книгах «Бенкет стерв'ятників» (2005), «Танок з драконами» (2011) та «Вітри зими»[1] є центральним персонажем.

У телесеріалі «Гра престолів» роль Серсі Ланністер грає британська актриса Ліна Гіді. За цю роль Гіді була номінована в категорії «Найкраща жіноча роль другого плану в драматичному телесеріалі» на премію «Еммі» (у 2014, 2015, 2016, 2018, 2019 роках)[2][3] та «Золотий глобус» (2017). Також в числі усього акторського складу серіалу була номінована на Премію Гільдії кіноакторів США за найкращий акторський склад у драматичному серіалі 2012, 2014 і 2015 роках[4].

Особистість[ред. | ред. код]

Серсі вперше з'явилася в романі 1996 року «Гра престолів» і є найстаршою дитиною і єдиною дочкою лорда Тайвіна Ланністера і його дружини леді Джоани. Вона є сестрою-близнюком сера Джеймі Ланністера, з яким має кровозмісні відносини (інцест). За п'ятнадцять років до подій першої книги Серсі вийшла заміж за короля Роберта Баратеона і стала королевою Семи Королівств, однак вона ніколи не любила і не поважала чоловіка-короля. У неї троє дітей, народжених у шлюбі з Робертом, проте насправді батьком всіх трьох є Джеймі. Серсі — хитра, амбітна, вміло інтригує і маніпулює людьми. Однак, чим більшою влади Серсі домагається, тим більшу некомпетентність в управлінні державою вона демонструє. Психіка Серсі стає все більш нестійкою і параноїдальною; через пророцтво, отриманого у дитинстві, вона вважає, що її молодший брат-карлик (Тиріон Ланністер) є винуватцем всіх її проблем і нещасть.

Роль в сюжеті[ред. | ред. код]

Гра престолів[ред. | ред. код]

На початку роману, король Роберт Баратеон, його королева Серсі і велика частина двору їдуть на Північ, щоб запропонувати Еддарду Старку (Оберігачу Півночі) пост «Правиці Короля». Під час королівського візиту в Вінтерфелл, Бран Старк випадково бачить інцест королеви з її братом Джеймі Ланністером. Щоб запобігти розголосу зради, Джеймі намагається вбити Брана, зіштовхнувши його з вежі, але той залишається в живих (та стає інвалідом).

У Серсі і Роберта шлюб без любові, їх союз був укладений з політичною метою, щоб зв'язати дві великі родини разом. І Серсі, і Роберт не зберігають вірність один одному; Роберт є батьком двадцяти бастардів, а Серсі робить вигляд, що її діти від чоловіка-короля, а не від брата Джеймі. Нед Старк дізнається правду про невірність королеви Серсі і повідомляє їй, даючи можливість втекти з Королівства, і тим самим позбавити Роберта від тяжкості провини за ймовірну страту невинних дітей. Проте непомітно для Неда, Серсі вже організувала смерть Роберта через нещасний випадок на полюванні. За допомогою Пітира Бейліша і Санси Старк (через незнання), Серсі страчує Неда за спробу державного перевороту і стає регентом свого старшого сина Джоффрі Баратеона, отримуючи повний контроль над столицею.

Битва королів[ред. | ред. код]

Розчарований тим, що Серсі здійснює багато політичних прорахунків і нездатна контролювати свого сина, короля Джоффрі Баратеона, батько Серсі Тайвін Ланністер призначає власного сина Тиріона Ланністера «Правицею Короля», щоб він контролював Серсі і Джоффрі. Як тільки Тиріон опиняється в столиці, він вступає в жорстоку боротьбу за владу з королевою Серсі, методично позбуваючись її прихильників і не допускаючи в «Малу Раду» ставлеників короля. Протягом роману Серсі мучить і принижує Сансу Старк при кожному зручному випадку. Коли Станніс Баратеон, молодший брат Роберта, нападає на Королівську Гавань, Серсі і Джоффрі ховаються в укріпленій вежі, залишивши Тиріона керувати обороною міста. Коли Станніс вже збирається проламувати ворота, приходять війська Тайвіна і Тайреллів, а Станніс біжить з міста. Тайвін займає своє місце як «Правиця Короля», знову принижуючи Серсі і позбавляючи її влади як регента Джоффрі.

Буря мечів[ред. | ред. код]

Після того, як Тайвін офіційно приступає до виконання своїх обов'язків в якості «Правиці Короля», він дає Серсі зрозуміти, що їй більше не місце на засіданні «Малої Ради», позбавляючи її останніх залишків політичного авторитету. Крім того, в якості умови їх союзу з будинком Тайреллів, Джоффрі повинен одружитися з Марджері Тайрелл, а Серсі — вийти заміж за Вілласа Тайрелла і виїхати в Хайгарден. Серсі обурена таким розвитком подій і засмучена, що втратила владу не тільки на політичній арені, але і не в силах більше розпоряджатися власним життям.

Ці плани порушуються, коли Джоффрі отруюють на власному весільному бенкеті. Збожеволівши від горя у зв'язку із загибеллю старшого сина, Серсі звинувачує Тиріона в отруєнні короля з помсти. Серсі маніпулює учасниками суду над Тиріоном, підкуповує і залякує свідків по справі, щоб гарантувати обвинувальний вирок. Коли Тиріон вимагає суд поєдинком, Серсі вибирає Грегора Клігана, на прізвисько «Гора», як чемпіона від короля. «Гора» перемагає, вбиваючи чемпіона Тиріона – Оберина Мартелла. Тайвін визнає Тиріона винним і засуджує його до смерті, проте Тиріон збігає з в'язниці за допомогою коханця і брата Серсі Джеймі і вбиває Тайвіна. Серсі знову отримує повний контроль над королівством.

Бенкет стерв'ятників[ред. | ред. код]

Зі смертю її батька і сина Джоффрі Баратеона, Серсі Ланністер де-факто править королівством. Її другого сина Томмена Баратеона коронують, однак він занадто малий і не цікавиться справами держави, підписуючи кожен наказ, що кладуть перед ним. Серсі править державою на межі зубожіння. Величезні втрати, понесені родиною Ланністерів у війні, в поєднанні з перебоями в торгівлі та неврожаєм через воєнний час означає, що правлячий дом Ланністерів залежить від грошей і людей дому Тайреллів. Тайрелли використовували це і почали забирати владу в столиці, що призводить Серсі в заціпеніння.

Крім цього, Серсі здійснює ряд політичних і економічних прорахунків, наприклад, таких як відродження релігійно-військових орденів, скасованих колись Джеєхерісом I Таргарієном, що призводить до відчуження її союзників, таких як мейстер Пайселл і Кеван Ланністер, а також посилення впливу Церкви Сімох на політику в країні. У спробі підірвати позицію будинку Тайреллів, а також звільнити її сина від шлюбу з Марджері Тайрелл, Серсі звинувачує Марджері в перелюбстві і зраді. Однак цей виверт має неприємні наслідки: розслідування проти Марджері розкриває докази подружньої невірності і співучасті у смерті Роберта Баратеона самої Серсі. Вона зізнається в зраді чоловікові і, як покарання, її роздягають догола і змушують пройти через всю столицю на очах у громадськості. Її винність в інших гріхах буде вирішуватися судом через двобій.

Танок з драконами[ред. | ред. код]

Серсі проходить свій шлях ганьби, проте в кінці ламається. Більш серйозні звинувачення в царевбивстві та інцесті будуть вирішені судом через бій на смерть. Вона спочатку хоче, щоб Джеймі відстоював її честь, однак йому вкрай остогидли її звинувачення на адресу Тиріона і те, що вона мала інших коханців, крім нього, тому він спалює її лист. Поки Серсі перебуває у в'язниці в очікуванні суду, королівством правлять Пайселл і Кеван. Однак, після того, як Вейрис повертається в столицю і вбиває обох, положення Серсі стає ще більш хитким.

Вітри зими[ред. | ред. код]

29 травня 2016 року на фестивалі Balticon Джордж Мартін повідомив, що Серсі Ланністер буде Головним героєм принаймні однієї глави цієї книги.

В екранізації[ред. | ред. код]

Ліна Гіді в 2007 році.

У телесеріалі «Гра престолів» роль Серсі Ланністер грає британська актриса Ліна Гіді. У п'ятому сезоні у флешбеці юну Серсі зіграла актриса Нелл Вільямс.

«Deadline» підтвердив, що 21 червня 2016 року Ліна Гіді, а також Пітер Дінклейдж, Ніколай Костер-Вальдау, Емілія Кларк і Кіт Герінгтон, вели переговори про останні два сезони. Також повідомлялося, що акторам підвищили зарплату до $500 000 за епізод для сьомого і восьмого сезонів[5][6]. 18 листопада 2016 року їх зарплата була підвищена до $1 100 000 за епізод для сьомого і восьмого сезонів[7]. 25 квітня 2017 року їх зарплата була підвищена до £2 000 000, тобто до $2 600 000 за епізод для сьомого і восьмого сезонів[8][9].

Шостий сезон[ред. | ред. код]

Сюжетна лінія Серсі Ланністер в серіалі випереджає книжкову, починаючи з шостого сезону[10].

На самому початку 6 сезону в супроводі Роберта Стронга Серсі зустріла Джеймі, який повернувся з Дорна разом з тілом Мірселли і розповіла йому про пророцтво Меєги Жаби. Після похорону Мірселли, зустрілася з Томменом, та водночас і помстилася за допомогою Роберта Стронга тому, хто насміхався під час її ганебної ходи жителів Королівській Гавані. З'явилася на засідання Малої Ради, а до цього зажадала від Кайберна відправити «пташок» Вейриса у Дорн, Простір і на Північ з метою довідатися про ворогів корони. Розмовляла з Томменом щодо Його Гороб'їності. На засіданні «Малої Ради» разом з Джеймі переконала Кевана Ланністерів і Оленну Тайрелл виступити з армією проти Верховного Септона. Заспокоїла Джеймі, запевнивши його в тому, що Роберт Стронг допоможе їй у випробуванні поєдинком, і погодилася з рішенням Томмена відправити Джеймі в Річкові Землі. Мала неприємну розмову з леді Оленною. У 8 серії 6 сезону вона відмовилася розмовляти з Верховним Септоном в Септі Бейлора. Стала свідком скасування Томменом закону щодо суду через двобій. Також її молодший син оголосив Королівському Двору, що Серсі Ланністер і Лораса Тайрелла буде судити Суд Сімох. В самому кінці 6 сезону показано, як Серсі вдається помститися «горобцям» і Тайреллам на засіданні Суду Сімох в Септі Бейлора, а вона сама стає новою правителькою Семи Королівств після самогубства її сина Томмена.

Сьомий сезон[ред. | ред. код]

У 7 сезоні Серсі Ланністер продовжує своє правління Сімома Королівствами.

Восьмий сезон[ред. | ред. код]

5 липня 2017 року Ліна Гіді заявила, що з'явиться в останньому сезоні серіалу[11].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. http://winteriscoming.net/2016/05/29/george-r-r-martin-hits-balticon-talks-heroes/
  2. Jacobs, Matthew (10 липня 2014). Emmy Nominations 2014: Breaking Bad, Orange Is The New Black Among Top Nominees. The Huffington Post. Процитовано 10 липня 2014.
  3. Brown, Tracy (10 липня 2014). Emmys 2014: Complete list of nominees. Los Angeles Times. Процитовано 10 липня 2014.
  4. Список лауреатов и номинантов
  5. Andreeva, Nellie (21 червня 2016). ‘Game Of Thrones’ Stars Set For Potential Season 8 On HBO With Big Raises. Deadline. Процитовано 27 червня 2016.
  6. Robinson, Joanna (21 червня 2016). Game of Thrones: Are These Characters “Safe” After Renewing Contracts Through Season 8?. Vanity Fair. Процитовано 28 червня 2016.
  7. Game of Thrones actors are making HOW much for Seasons 7 and 8?
  8. Parker, Mike (25 квітня 2017). Game Of Thrones season 7: Stars set to earn £2 Million per episode. Daily Express. Архів оригіналу за 25 квітня 2017. Процитовано 25 квітня 2017.
  9. Hooton, Christopher (25 квітня 2017). Game of Thrones season 7: Actors 'set to earn £2million per episode', making them highest-paid ever. The Independent. Архів оригіналу за 25 квітня 2017. Процитовано 25 квітня 2017.
  10. 'Game Of Thrones' Season 6 Needs To Resolve These 'ASOIAF' Book Cliffhangers
  11. Lena Headey, Cersei in ‘Game of Thrones,’ Has Her Own Power Moves

Література[ред. | ред. код]

1. Remy J. Verhoeve. Re-Reading a Game of Thrones: A Critical Response to George R. R. Martin's Fantasy Classic. — Ann Arbor, MI: Nimble Books, 2011. — ISBN 978-1-60888-115-4.

2. Valerie Estelle Frankel. Widows and Mothers: The Chatelaines and Queen Consorts // Women in Game of Thrones: Power, Conformity and Resistance. — McFarland & Company, 2014. — ISBN 978-1-4766-1554-7.

Посилання[ред. | ред. код]

Попередник: Королева Андалів і Перших Людей Наступник:
Томмен Баратеон Дайнеріс І Таргарієн