Бубал біломордий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бубал біломордий

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Парнокопитні (Cerviformes)
Родина: Порожнисторогі (Cavicornia)
Рід: Бубал (Bubalus)
Вид: Бубал біломордий
Damaliscus pygargus
Pallas, 1767
Підвиди
  • Damaliscus pygargus pygargus
  • Damaliscus pygargus phillipsi
Посилання
Вікісховище: Damaliscus pygargus
Віківиди: Damaliscus pygargus
EOL: 308532
ITIS: 625080
МСОП: 30208
NCBI: 9931
Fossilworks: 234379

Бубал біломордий (лат. Damaliscus pygargus) — вид африканських антилоп підродини бубалів, поширений в ПАР. Поділяється на два підвиди — Damaliscus pygargus pygargus і Damaliscus pygargus phillipsi.

Морфологія[ред. | ред. код]

У біломордого бубала густа темно-коричнева шерсть з темними боками і верхніми частинами кінцівок, а також з білим черевом і нижніми частинами кінцівок. У дорослих самців шерсть з червонуватим відливом. На морді біла пляма, що тягнеться від основи рогів до рота, звужуючись між очима. У підвиду Damaliscus pygargus phillipsi вона більш вузька. У підвиду Damaliscus pygargus pygargus задня частина тіла, включаючи ноги, пофарбована у білий колір, що у його родича виражено в меншій мірі. Загривок помітно видається вгору, голова довга і гостра. У обох статей чорні закручені роги.

Поведінка[ред. | ред. код]

Два біломордих бубали

Самки біломордого бубала живуть у невеликих групах, що складаються в середньому з трьох особин. Самці — господарі ареалів і приєднуються до груп самок, коли ті знаходяться на їх території. На певний період часу вони охороняють самок від інших самців.

Охоронний статус[ред. | ред. код]

Чисельність обох підвидів сильно скоротилася. У той час як кількість особин підвиду Damaliscus pygargus phillipsi за останній час змогла знову злегка зрости до 24 тисяч і стабілізуватися, Damaliscus pygargus pygargusзалишається дуже рідкісним. У дикій природі живуть лише близько 1500 особин, ще 2000 в зоопарках світу. Його чисельність, проте, також стабільна і МСОП оцінює цей підвид що не знаходиться під загрозою. Оскільки обидва підвиди паруються один з одним, чіткі відмінності іноді скрутні. Для збереження цього виду в ПАР в 1931 році був відкритий національний парк Бонтебок, що є місцевою назвою даного виду.

Посилання[ред. | ред. код]