Бунти в Лос-Анджелесі (1992)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Військовослужбовці армії США, відправлені за розпорядженням президента Дж. Буша-старшого в Лос-Анджелес для відновлення порядку. 1 травня 1992 року.

Бунти в Лос-Анджелесі  — масові заворушення, що відбувалися в Лос-Анджелесі з 29 квітня по 4 травня 1992 року, що призвели до загибелі 53 осіб[1][2] і заподіяння шкоди на суму в 1 мільярд доларів.

Заворушення почалися 29 квітня — в день, коли суд присяжних виніс виправдувальний вирок чотирьом білим поліцейським, які побили чорношкірого Родні Кінга за те, що той чинив шалений опір при арешті за перевищення швидкості 3 березня 1991 року . Після винесення вироку тисячі темношкірих американців, в основному чоловіків, вийшли на вулиці Лос-Анджелеса і влаштували демонстрації, які переросли незабаром в безлади і погроми, в яких брали участь кримінальні елементи. Злочини, скоєні протягом шести днів масових заворушень, носили расове підґрунтя.

Мером міста Томом Бредлі була створена спеціальна Комісія Крістофера для розслідування дій і оперативної діяльності представників Поліцейського управління Лос-Анджелеса під час затримання Родні Кінга.

Рішення суду і масові заворушення в місті отримали широкий резонанс в суспільстві і привели до повторного суду над поліцейськими, на якому основним підсудним був винесений обвинувальний вирок.

Наймасовішими заворушеннями в США до подій 1992 року були «Повстання в Уоттсі» і «Бунт в Детройті» 1967 року.

Причини масових заворушень[ред. | ред. код]

Як причини масових заворушень можуть називатися кілька обставин і фактів періоду початку 1990-х років. Серед них:

  • надзвичайно високий відсоток безробіття в Південному Лос-Анджелесі, викликаного економічною кризою;
  • тверде переконання громадськості в тому, що при затриманнях поліція Лос-Анджелеса вибирає людей за расовою ознакою і застосовує надмірну силу;
  • побиття темношкірого Родні Кінга білими поліцейськими;
  • особливе роздратування чорношкірого населення Лос-Анджелеса з приводу вироку, винесеного американці корейського походження, що застрелила 16 березня 1991 року у власному магазині 15-річну чорношкіру дівчину Латаш Харлінс (Latasha Harlins). Незважаючи на те, що присяжні визнали Сун Я Ду (Soon Ja Du) винною в умисному вбивстві, суддя виніс м'який вирок — 5 років випробувального терміну.

Затримання Родні Кінга[ред. | ред. код]

3 березня 1991 року поліцейський патруль після 8-мильної погоні зупинив автомобіль Родні Кінга, в якому, крім Кінга, перебували ще двоє чорношкірих — Байрант Аллен (Byrant Allen) і Фредді Хелмс (Freddie Helms). Першими п'ятьма поліцейськими, які опинилися на місці затримання, були Стейсі Кун (Stacey Koon), Лоуренс Пауелл (Laurence Powell), Тімоті Вінд (Timothy Wind), Теодор Бріс (Theodore Briseno) і Роландо Солано (Rolando Solano). Патрульний Тім Сінгер (Tim Singer) наказав Кінгу і двом його пасажирам вийти з автомобіля і лягти на землю обличчям вниз. Пасажири підкорилися наказу і були заарештовані[3], а Кінг, як і раніше, залишався в машині. Коли ж він нарешті вийшов з салону, то став вести себе досить ексцентрично: сміявся, тупав ногами по землі і показував рукою на поліцейський вертоліт, що кружляв над місцем затримання[4] . Потім він став заводити свою руку за пояс, що дало підстави патрульному поліцейському Мелані Сінгер вважати, що Кінг збирається дістати пістолет [5]. Тоді Мелані Сінгер дістала свій пістолет і направила його на Кінга, наказуючи йому лягти на землю. Кінг підкорився. Сінгер підійшла до Кінга, не відводячи від нього пістолета, готуючись надіти на нього наручники. У цей момент сержант поліцейського департаменту Лос-Анджелеса Стейсі Кун наказав Мелані Сінгер зачохлити зброю, тому що, згідно з інструкцією, поліцейські не повинні наближатися до затриманого з вийнятим з кобури пістолетом [6]. Сержант Кун вирішив, що дії Мелані Сінгер представляють загрозу безпеці Кінга, самого Куна, а також інших поліцейських[3]. Потім Кун наказав іншим чотирьом поліцейським — Пауеллу, Уїнду, Брісу і Солано — одягти на Кінга наручники. Як тільки поліцейські спробували це зробити, Кінг почав активно чинити опір — схопився на ноги, скинувши зі своєї спини Пауелла і Бріс. Далі Кінг вдарив Бріс в груди. Бачачи це, Кун наказав всім поліцейським відійти назад. Пізніше офіцери підтвердили, що Кінг вів себе так, ніби знаходився під впливом фенциклидину — синтетичного наркотичного препарату, розробленого як знеболюючий засіб для ветеринарії [7]; втім, результати токсикологічної експертизи показали, що в крові Кінга фенциклидину не було (зате були виявлені алкоголь і сліди марихуани)[8]. Потім сержант Кун застосував до Кінга електрошокер. Кінг застогнав і тут же впав на землю, але потім знову встав на ноги. Тоді Кун використав електрошокер ще раз, і Кінг знову впав [9] , а потім знову почав підніматися, зробивши випад в сторону Пауелла[3][10], який вдарив його поліцейською палицею, поваливши Кінга на землю. У цей час те, що відбувається, почав записувати на відеокамеру громадянин Аргентини Джордж Холлідей, який проживав неподалік від перехрестя, біля якого відбувалося побиття Кінга (запис починається з моменту, коли Кінг робить випад в сторону Пауелла). Пізніше Холлідей надав відеозапис в розпорядження ЗМІ.

Пауелл і троє інших поліцейських по черзі били Кінга кийками протягом півтора хвилини.

Кінг на той період часу перебував під умовним звільненням за звинуваченням у пограбуванні, і за ним уже значилися звинувачення в нападі, нанесенні побоїв і пограбуванні[11]. Пізніше в суді він пояснював своє небажання підкоритися вимогам патрульних боязню повернення до в'язниці.

Всього поліцейські завдали Кінгу 56 ударів кийками. Він був госпіталізований з переломом лицьової кістки, зламаною ногою, численними гематомами і рваними ранами [12] .

Суд над поліцейськими[ред. | ред. код]

Окружний прокурор Лос-Анджелеса звинуватив чотирьох поліцейських в застосуванні надмірного насильства. Перший суддя у справі був замінений, а другий суддя змінив місце розгляду справи і склад присяжних засідателів, процитувавши заяви ЗМІ про те, що журі присяжних потребує відводу. Новим місцем розгляду було обрано місто Сімі-Веллі в сусідньому окрузі Вентура. Суд складався з жителів цього округу. Расовий склад журі присяжних був таким: 10 білих, 1 латиноамериканець і 1 азіатка. Прокурором виступав Террі Вайт (Terry White), афроамериканець.

29 квітня 1992 року журі присяжних виправдало трьох поліцейських — усіх, крім Пауелла[3] .

Мер Лос-Анджелеса Том Бредлі заявив:

«Вердикт присяжних не сховає від нас того, що ми бачили на тій відеоплівці. Люди, які били Родні Кінга, недостойні носити форму Поліцейського управління Лос-Анджелеса».

Масові заворушення[ред. | ред. код]

Патруль Національної гвардії після заворушень в Лос-Анджелесі в 1992 році

Демонстрації з приводу виправдання поліцейських судом присяжних швидко переросли в бунт. Почалися систематичні підпали будівель — згоріло понад 5500 будівель. Було розгромлено кілька урядових будівель, нападу зазнало відділення газети Los Angeles Times. Були скасовані вильоти літаків з Лос-Анджелеського аеропорту, так як місто було оповите густим димом.

Першими почали заворушення афроамериканці. Потім безпорядки перекинулися на латинські квартали Лос-Анджелеса в південному і центральному районі міста. У східній частині міста були сконцентровані великі сили поліції, і тому до неї повстання не дійшло. 400 осіб спробували взяти штурмом штаб-квартиру поліції. Заворушення в Лос-Анджелесі тривали ще 2 дні.

На наступний день заворушення почалися і в Сан-Франциско. Як заявив газеті «Сан-Франциско Екземайнер» Віллі Браун, відомий представник Демократичної партії в законодавчій асамблеї штату Каліфорнія: «Вперше в американській історії більшість демонстрацій, а також велика частина насильства і злочинів, особливо грабунків, носили багаторасовий характер, в них були залучені всі — чорношкірі, білі, вихідці з Азії та Латинської Америки»[13].

55 осіб було вбито, 2000 поранені, 12 тисяч зарештовані[14] .

Загальний збиток від масових заворушень оцінюється сумою понад 1 млрд доларів[15], але значних втрат було завдано і престижу США. Економіка США тоді подавалася як найефективніша, котра здобула перемогу в холодній війні. Продемонстрована заворушеннями напруженість внутрішньої обстановки і соціально-економічна криза значно затьмарили картину зовнішнього американського благополуччя. Як писала газета The New York Times, тиждень насильства і підпалів, в яких були залучені чорношкірі, латиноамериканці і білі, продемонстрував зростаюче почуття відчаю[16] .

Повторний суд над поліцейськими[ред. | ред. код]

Після завершення заворушень проти поліцейських, які побили Родні Кінга, федеральними владами США були висунуті звинувачення в порушенні громадянських прав. Після закінчення процесу, що тривав 7 днів, о 7 ранку суботи 17 квітня 1993 року було винесено вирок, згідно з яким офіцери поліції Лоренс Пауел (Lawrence Powell) і Стейсі Кун (Stacey Koon) були визнані винними. Всі четверо поліцейських, які брали участь у побитті Родні Кінга, були звільнені з лав поліції Лос-Анджелеса.

Наслідки для Родні Кінга[ред. | ред. код]

Після закінчення всіх судових тяжб Родні Кінга була виплачена грошова компенсація в розмірі 3 800 000 доларів. США від департаменту поліції Лос-Анджелеса.

У наступні роки він також мав проблеми з правосуддям і неодноразово притягувався до відповідальності правоохоронними органами з різними звинуваченнями[17] .

Згадки в масовій культурі[ред. | ред. код]

  • У гостросюжетному детективному фільмі «Проклятий сезон» 2002 року з участю Курта Рассела дії розгортаються на тлі напруженості в період перед винесенням вердикту, а кульмінація тісно пов'язана з вищеописаними подіями. У фільмі є сцени погромів і вбивств під час заворушень.
  • У фільмі «Три королі» є сцена, в якій показується відеозапис побиття Родні Кінга.
  • У соціальній драмі «Лос-Анджелес в вогні» («Kings») 2017 р показані всі вищеописані події.
  • В кінці гри Grand Theft Auto: San Andreas, дія якої відбувається в 1992 році, в місті Лос-Сантосі (прототипом якого є Лос-Анджелес), присутній аналогічна ситуація. У сюжетної місії «Riot», яка є однією з останніх, офіцерам LSPD Френку Тенпенні і Едді Пуласкі (на момент місії покійному), обвинуваченим в корупції, здирстві, наркоторгівлі, кришуванні і вбивства служителів закону, виносять виправдувальний вирок, після чого в місті починаються масові заворушення.
  • У художньому фільмі «Пустоголові» рок-музикант Чез Дарвін (Брендан Фрейзер) вигукує ім'я Родні Кінга і тим самим заводить натовп.
  • У фільмі «Американська історія Ікс» в сцені обіду, куди запрошений єврейський учитель, головний герой, Дерек Віньярд, коментує інцидент, що стався з Родні Кінгом, даючи останньому саму невтішну характеристику.
  • Фільм «Письменники свободи», дія якого відбувається в 1994 році, починається з документального відео вищеописаних подій, а саме бунту темношкірих.
  • Пісня групи The Offspring «LAPD» з альбому Ignition присвячена поліцейської жорстокості в Лос-Анджелесі.
  • Події надихнули гурт Rage Against the Machine на створення пісні Killing in the Name[en], в якій куплети складаються з багаторазово повторюваної фрази «Some of those that work forces are the same that burn crosses» («Багато з тих, хто працює в правоохоронних органах, це ті самі, хто палить хрести»).
  • Сцена побиття Родні Кінга представлена на початку фільму «Малкольм Ікс».
  • Сцена побиття Родні Кінга представлена у фільмі «Голос вулиць». Також у фільмі інсценуються події і заворушення, що послідували за винесенням виправдувального вироку 4 поліцейським били Родні Кінга.
  • В оповіданні Олега Дівова «Закон брухту для замкненого кола» сюжет обертається навколо Дня Родні Кінга — річниці розправи над Кінгом
  • У пісні американського репера Тупака Шакура (2PAC) «Somethin '2 die 4» з альбому «Strictly 4 my niggaz» згадується ЛАТАШ Харлінс (Latasha Harlins).
  • У серіалі "Район Мелроуз" 1 сезон 10 серія, одного з персонажів Біллі пограбували в "джунглях" і розбили його таксі, але коли він розповідав про це друзям, одна з них Ронда темношкіра викладачка фітнесу і танців посварилась з Біллі через упереджене ставлення до таких як вона.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Кирилл Новиков (12 листопада 2007). Блюстители произвола. Коммерсантъ. Архів оригіналу за 27 квітня 2019. Процитовано 16 листопада 2017.
  2. Jim Crogan (24 квітня 2002). The L.A. 53 (англ.). LA Weekly. Архів оригіналу за 24 вересня 2017. Процитовано 16 листопада 2017.
  3. а б в г Douglas O. Linder (2001). The Trials of Los Angeles Police Officers' in Connection with the Beating of Rodney King. Famous Trials (англ.). UMKC School of Law. Архів оригіналу за 16 листопада 2017. Процитовано 16 листопада 2017.
  4. David Whitman (23 травня 1993). The Untold Story of the LA Riot (англ.). U.S. News & World Report. Архів оригіналу за 4 грудня 2017. Процитовано 16 листопада 2017.
  5. Cannon, 2002, с. 27.
  6. Cannon, 2002, с. 28.
  7. Cannon, 2002.
  8. Lou Cannon. Prosecution Rests Case in Rodney King Beating Trial. — Massachusetts Institute of Technology, 1993. — 28 квітня. Архівовано з джерела 5 березня 2016. Процитовано 28 січня 2019.
  9. Cannon, 2002, с. 31.
  10. Koon v. United States 518 U.S. 81 (1996) (англ.). Cornell University Law School. Архів оригіналу за 10 вересня 2017. Процитовано 16 листопада 2017.
  11. Douglas O. Linder. The Arrest Record of Rodney King. Famous Trials (англ.). UMKC School of Law. Архів оригіналу за 5 листопада 2017. Процитовано 16 листопада 2017.
  12. Cannon, 2002, с. 205.
  13. Макс Енгер «Битва в Лос-Анджелесі: класовий і расовий протест»
  14. Хаос в Лос-Анджелесе: 10 лет спустя. Русская служба Би-би-си. 30 квітня 2002. Архів оригіналу за 25 квітня 2018. Процитовано 16 листопада 2017.
  15. Joseph A. Tomaszewski (26 квітня 2012). Twenty years ago this Sunday a six-day wave of violence (англ.). Daily Sundial. Архів оригіналу за 21 квітня 2018. Процитовано 16 листопада 2017.
  16. Don Terry (1992-05-3). Riot in Los Angles: At the Epicenter; Decades of Rage Created Crucible of Violence (англ.). The New York Times. Архів оригіналу за 16 листопада 2017. Процитовано 16 листопада 2017.
  17. Герой поневоле. Lenta.ru. 18 червня 2012. Архів оригіналу за 8 лютого 2019. Процитовано 16 листопада 2017.

література[ред. | ред. код]

  • Cannon, L. Official Negligence   : How Rodney King and the Riots Changed Los Angeles and the LAPD .   — New York: Basic Books , 2002.   — ISBN 0-8133-3725-9 .

посилання[ред. | ред. код]

фотографії[ред. | ред. код]

Відео[ред. | ред. код]