Бунтівний місяць

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бунтівний місяць
англ. Rebel Moon
Жанр науково-фантастичний фільм, пригодницький фільм і епічний фільм
Режисер Зак Снайдер
Продюсер Eric Newmand, Дебора Снайдер і Зак Снайдер
Сценарист Шей Гаттенd, Kurt Johnstadd і Зак Снайдер
У головних
ролях
Софія Бутелла, Пе Ду На, Рей Фішер, Джимон Гонсу, Чарлі Ганнем, Jena Maloned, Ед Скрейн, Міхіль Хаусман, Staz Naird, Ентоні Гопкінс, Стюарт Мартін, Корі Столл, Кері Елвіс, Alfonso Herrera Rodriguezd, Клеопатра Коулмен і Fra Feed
Оператор Зак Снайдер
Композитор Junkie XL
Монтаж Доді Дорн
Художник Stefan Dechantd[1]
Кінокомпанія The Stone Quarry
Дистриб'ютор Netflix
Тривалість 135 хв.
Мова англійська
Країна  США
Рік 2023
Кошторис 166 000 000 $
IMDb ID 14998742
Наступний Rebel Moon — Part Two: The Scargiverd

«Бунтівний місяць: Дитя Вогню» (англ. Rebel Moon) — американський епічний науково-фантастичний пригодницький фільм[2] режисера Зака Снайдера за сценарієм, який він написав у співавторстві з Шаєм Гаттеном і Куртом Джонстадом.[3] У головних ролях Софія Бутелла, Чарлі Ганнем, Рей Фішер, Джимон Гонсу, Ентоні Гопкінс, Пе Ду На, Джена Мелоун[en], Ед Скрейн, Кері Елвес та Корі Столл.

Фільм є спільним продуктом The Stone Quarry і Grand Electric і вийшов 15 грудня 2023 року в США, 21 грудня 2023 року — на Netflix.

Сюжет описує, як мирній планеті на краю галактики загрожує армія тиранічної імперії. Незнайомка Кора, що оселилася в місцевому селі, розшукує бійців, які об'єднаються з нею, щоб протистояти імперії.

Сюжет[ред. | ред. код]

На незалежній планеті Велдт святкують свято родючості. Наступного дня туди прилітає військовий корабель Материнського світу — імперії, що століттями веде війни. Мешканці планети сподіваються вигідно торгувати з Материнським світом. На Велдт спускається адмірал Аттикус Ноубл з вимогою, щоб старійшина місцевого села Сіндрі продав його людям зерно, поки триватимуть пошуки повстанців, відомих як Клан Кривавої Сокири. Сіндрі відмовляє, пославшись на малий врожай, але Аттикус не вірить йому. Амбітний фермер, на ім'я Гуннар каже, що село поділиться запасами зерна. Тоді адмірал б'є Сіндрі до смерті за обман і наказує Гуннару підготувати все зерно в селі, перш ніж він повернеться. Одна з мешканок села, Кора, пакує свої речі, щоб піти, але коли вона бачить, як солдати Імперії намагаються зґвалтувати молоду жінку. Вона стикається з нападниками та вбиває їх.

Кора дізнається від робота прибульців, що новою правителькою імперії повинна була стати принцеса Ісса, наділена рідкісним даром зцілення та воскресіння. Імператорська родина сподівалася, що Ісса об'єднає імперію без воєн. Але Ісса та її батьки були вбиті під час коронації, а сенатор Велізаріус оголосив себе регентом і відновив завоювання за підтримки Аттикуса.

Кора розповідає селянам, що вона раніше служила в Імперіумі, елітних військах Материнського світу. Гуннар, розчарований у перспективі співпраці з імперією, вирушає з Корою до Провіденса, сусіднього портового міста, щоб знайти повстанців. Спочатку вони вербують Кая, контрабандиста і злочинця. Він веде їх до двох інших воїнів, коваля Тарака, і кіборга-фехтувальниці Немезиди. Власник Тарака погоджується віддати його, якщо коваль зуміє приборкати грифона. Тарак виконує завдання і приєднується до загону Кори. Немезида б'ється з розумною павучихою, що викрала людську дитину заради помсти за власних дітей. Команда Кори допомагає Немезиді в бою та бере її з собою.

Загін вирушає на віддалений місяць, щоб завербувати Тайтуса, опального командира Імперіуму. Гуннар дізнається від Кори, що її виховав Валізаріус після того, як її планета була завойована, і що вона відчуває провину за смерть Ісси, оскільки колись служила її охоронницею.

Гуннар влаштовує зустріч з керівниками Клану Кривавих Сокир, Дарріаном і Деврою, і просить скористатися їхніми космічними кораблями. Дарріан і половина клану погоджуються допомогти, але Девра, яка вважає таку боротьбу марною, відступає з іншою половиною в безпечне місце.

Кай веде групу до торгового пункту, де здає своїх товаришів Аттикусу заради винагороди. Аттикус розкриває справжнє ім'я Кори — Артеліс. Гуннар вбиває Кая і звільняє групу, а Дарріан і багато його солдатів гинуть. Кора бореться проти Аттикуса, скидаючи його з космічного причалу, а вцілілі воїни разом повертаються на Велдт.

Важко пораненого, але живого Аттикуса лікують силами Материнського світу. Він зустрічається з Велізаріусом у віртуальній реальності, та доповідає, що знайшов Артеліс/Кору. Велізаріус наказує знищити всіх бунтівників і доставити Кору живою задля страти. В разі провалу він погрожує стратити самого Аттикуса.

Актори та персонажі[ред. | ред. код]

Актор Роль
Софія Бутелла Кора Кора
Чарлі Ганнем Кай Кай
Джимон Гонсу Генерал Тайтус Генерал Тайтус
Міхіль Гаусман Гуннар Гуннар
Пе Ду На Немезида Немезида
Рей Фішер Дарріан Кривава Сокира Дарріан Кривава Сокира
Клеопатра Коулмен Девра Кривава Сокира Девра Кривава Сокира
Ентоні Гопкінс (озвучення) Джиммі Джиммі
Джена Мелоун[en] Гармада Гармада
Фра Фі[en] регент Велізаріус регент Велізаріус
Ед Скрейн адмірал Аттикус Ноубл адмірал Аттикус Ноубл
Стюарт Мартін Ден Ден
Кері Елвес Король Король
Корі Столл Сіндрі Сіндрі

Виробництво[ред. | ред. код]

Розробка[ред. | ред. код]

«Бунтівний місяць: Дитя Вогню» спочатку планувався як частина «Зоряних війн», яку Снайдер представив Lucasfilm у період між завершенням трилогії-приквелу у 2005 році й продажем Lucasfilm компанії Walt Disney у 2012 році[4]. Цей фільм мав бути більш зрілим поглядом на всесвіт «Зоряних воєн». Після проєкт був перероблений продюсерами Еріком Ньюманом і Снайдером, спочатку як оригінальний телесеріал, а потім як повнометражний фільм[5].

Кастинг[ред. | ред. код]

2 листопада 2021 року було оголошено, що у фільмі зніметься Софія Бутелла[6]. 9 лютого 2022 року до акторського складу приєдналися Чарлі Ганнем, Джимон Гонсу, Рей Фішер, Джена Мелоун, Стаз Найр і Пе Ду На. Пізніше того ж місяця до проєкту приєдналися Стюарт Мартін і Руперт Френд[7][8]. 8 квітня 2022 року до акторського складу приєдналися Кері Елвіс, Корі Столл, Мічіель Хуісман і Альфонсо Еррера[9]. 16 травня 2022 року було оголошено, що Ед Скрейн замінив Руперта Френда через конфлікти в розкладі, а Клеопатра Коулман, Фра Фі та Рейн Рис приєдналися до проєкту[10]. 8 червня 2022 року було оголошено, що Ентоні Хопкінс приєднався до акторського складу та озвучить Джиммі, неймовірно розумного механізованого бойового робота JC1435 і свого часу захисника вбитого короля[11].

Зйомки[ред. | ред. код]

Зйомки розпочалися 19 квітня 2022 року[12], Снайдер опублікував у Twitter фото зі знімального майданчика[13]. Вони тривали до 2 грудня 2022 року[14][15].

Музика[ред. | ред. код]

У січні 2023 року стало відомо, що Том Голкенборг буде композитором фільму[16].

Випуск[ред. | ред. код]

«Планети» над замком у Любліні як реклама фільму

Світова прем'єра відбулася 21 грудня 2023 року на Netflix[17].

Сприйняття[ред. | ред. код]

На агрегаторі рецензій Rotten Tomatoes фільм зібрав 24 % схвальних рецензій критиків з середньою оцінкою 3,6/10. Консенсус вебсайту стверджує: «„Бунтівний місяць: Дитя вогню“ доводить, що Зак Снайдер не втратив свого візуального таланту, але привабливості для очей недостатньо, щоб компенсувати сюжетну лінію, що складається з різноманітних науково-фантастичних/фентезі-тропів»[18]. На Metacritic, середньозважена оцінка склала 31 бал зі 100, що відповідає «загалом несприятливим» рецензіям[19]. Перші рецензії на фільм були здебільшого негативними, схвалюючи його світобудову та послідовність подій, але критикуючи його оповідь, розвиток персонажів та вторинність[20].

Джонні Олексинський у газеті «New York Post» описав фільм як «вправу з набору персоналу», призначення якої — створити підґрунтя для продовження. За словами критика, фільм більше нагадує пародію, але «настільки несмішний і непригодницький, наскільки ви можете собі уявити», перевантажений візуальними посиланнями на різні епохи та культури[21].

Згідно з Ліві Скоттом на сайті «Inverse», «Розлоге науково-фантастичне фентезі вже помирає, але „Бунтівний місяць“ міг би стати протиотрутою — якби у нього було трохи більше часу для розвитку». Фільм цікавий своєю світобудовою, що гостріша, ніж у «Зоряних війнах». Зазначалося, що робота Снайдера більше зосереджена саме на вигаданому світі, ніж на персонажах. «Та маленька передісторія, яку ми отримуємо, слугує скороченням для добре потертого фентезійного тропу про втомленого служаку, що не боїться нічого, крім втрати тих, кого любить»[22].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Person Profile // Internet Movie Database — 1990.
  2. Vary, Adam B. (6 липня 2021). Zack Snyder to Make Sci-Fi Epic Rebel Moon for Netflix. Variety (амер.). Процитовано 28 жовтня 2021.
  3. Kit, Borys (6 липня 2021). Zack Snyder Sets Next Movie, Sci-Fi Adventure Rebel Moon, at Netflix (Exclusive). The Hollywood Reporter (амер.). Процитовано 6 липня 2021.
  4. Joe Anderton (5 червня 2021). Zack Snyder confirms he was working on a Star Wars movie. Digital Spy (en-GB) . Процитовано 6 липня 2021.
  5. Kit, Borys (6 липня 2021). Zack Snyder Sets Next Movie, Sci-Fi Adventure Rebel Moon, at Netflix (Exclusive). The Hollywood Reporter (амер.). Процитовано 6 липня 2021.
  6. Kroll, Justin (2 листопада 2021). Zack Snyder Taps Sofia Boutella To Star In His New Sci-fi Adventure Rebel Moon At Netflix. Deadline Hollywood (амер.). Процитовано 2 листопада 2021.
  7. Kroll, Justin (9 лютого 2022). Charlie Hunnam, Djimon Hounsou And Ray Fisher Among Those Starring In Zack Snyder's Next Film Rebel Moon For Netflix. Deadline Hollywood (амер.). Процитовано 9 лютого 2022.
  8. Kit, Borys (28 лютого 2022). Rupert Friend, Stuart Martin Join Zack Snyder's 'Rebel Moon' (Exclusive). The Hollywood Reporter. Процитовано 28 лютого 2022.
  9. Kit, Borys (8 квітня 2022). Cary Elwes, Corey Stoll Join Zack Snyder's Sci-Fi Fantasy 'Rebel Moon' (Exclusive). The Hollywood Reporter. Процитовано 8 квітня 2022.
  10. Grobar, Matt (16 травня 2022). Ed Skrein Replaces Rupert Friend In Zack Snyder's Netflix Sci-Fi Epic 'Rebel Moon'; Cleopatra Coleman & More Also Set. Deadline Hollywood. Процитовано 16 травня 2022.
  11. Grobar, Matt (6 червня 2022). Anthony Hopkins Joins Zack Snyder’s Netflix Sci-Fi Adventure Pic ‘Rebel Moon’. Deadline Hollywood. Процитовано 6 червня 2022.
  12. Ankers, Adele (20 квітня 2022). Zack Snyder Posts First Images From Rebel Moon Set. IGN (англ.). Процитовано 21 квітня 2022.
  13. @ZackSnyder (19 квітня 2022). Day 1 #RebelMoon. It’s begun (Твіт) — через Твіттер. {{Cite tweet}}: Перевірте значення дати у: |date= (довідка)
  14. Mishra, Shrishty (3 грудня 2022). Zack Snyder's 'Rebel Moon' Wraps Filming. Collider (амер.).
  15. Vlessing, Etan (23 серпня 2021). Beverly Hills Cop 4 Among 23 New Features to Film in California. The Hollywood Reporter (амер.). Процитовано 23 серпня 2021.
  16. Tom Holkenborg (Junkie XL) to Reteam with Zack Snyder on 'Rebel Moon'. Film Music Reporter. 18 січня 2023.
  17. Chitwood, Adam (21 грудня 2023). Rebel Moon Release Date, Sequel and Director's Cut Details. TheWrap (амер.). Процитовано 23 грудня 2023.
  18. Rebel Moon: Part One - A Child of Fire - Rotten Tomatoes. www.rottentomatoes.com (англ.). 15 грудня 2023. Процитовано 23 грудня 2023.
  19. Rebel Moon Part 1: A Child of Fire. www.metacritic.com (англ.). Процитовано 23 грудня 2023.
  20. Rebel Moon: A Child of Fire First Reviews: This Isn't the Sci-Fi Epic You're Looking For (амер.). Процитовано 23 грудня 2023.
  21. 'Rebel Moon — Part One: A Child of Fire' review: 'Star Wars' ripoff (амер.). 22 грудня 2023. Процитовано 23 грудня 2023.
  22. Netflix's Biggest Sci-Fi Movie of 2023 is a Thrilling Spectacle Cut Short. Inverse (англ.). 15 грудня 2023. Процитовано 23 грудня 2023.

Посилання[ред. | ред. код]