Людина зі сталі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Людина зі сталі
англ. Man of Steel
Жанр бойовик
фантастика
пригоди
фентезі
Режисер Зак Снайдер
Продюсер Крістофер Нолан
Чарльз Ровен
Дебора Снайдер
Емма Томас
Сценарист Девід С. Ґоєр
Крістофер Нолан
На основі на основі історій Крістофера Нолана і Девіда С. Ґойєра
У головних
ролях
Генрі Кавілл
Емі Адамс
Рассел Кроу
Майкл Шеннон
Кевін Костнер
Дайан Лейн
Лоуренс Фішборн
Ант'є Трауе
Оператор Амір Мокрі
Композитор Ганс Ціммер
Монтаж Девід Бреннер
Кінокомпанія Warner Brothers
Legendary Pictures
DC Comics
Syncopy Inc.
Cruel and Unusual Films
Дистриб'ютор США США — Warner Brothers
Тривалість 143 хв
Мова англійська
Країна США США
Велика Британія Велика Британія
Рік 2013
Дата виходу Україна Україна — 20 червня 2013[1]
Кошторис $225 млн[2]
Касові збори $668,045,518[3]
IMDb ID 0770828
Рейтинг IMDb: 7.4/10 stars
Наступний DCEU: «Бетмен проти Супермена» (2016)
Сайт фільму
CMNS: Людина зі сталі у Вікісховищі

«Люди́на зі ста́лі» (англ. Man of Steel) — американський фантастичний фільм про Супермена режисера Зака Снайдера, що вийшов у червні 2013 року. Картину створено на основі коміксів компанії DC Comics.

Фільм описує появу на Землі Супермена — іншопланетянина, що володіє надлюдськими силами та стає на захист планети, в буденному житті ховаючись під виглядом репортера Кларка Кента. Проте найбільшим викликом для Супермена стає поява іншого представника його виду, генерала Зода, що хоче пожертвувати людством аби відродити свою цивілізацію.

Продюсуванням картини зайнялися Крістофер Нолан, Чарльз Ровен, Дебора Снайдер і Емма Томас, сценарій створено Девідом С. Ґоєром[4]. В Україні прем'єра відбулась 20 червня 2013 року.

Послідовність[ред. | ред. код]

Фільм є першим фільмом Світів DC. Усі наступні фільми є його сиквелами.

Сюжет[ред. | ред. код]

На планеті Криптон триває громадянська війна. Генерал Зод повстав проти Верховної ради, коли ядро ​​планети наближається до вибуху. В цей час у вченого Джор-Ела та його дружини Лари Лор-Ван з'являється на світ син Кел-Ел — вперше за багато років народжений природним способом. Зоду потрібен Кодекс Росту — зразок генетичного коду, щоб виростити нове, покірне йому суспільство. Джор-Ел викрадає Кодекс і поміщає його в тіло Кел-Ела і відправляє кораблем на Землю, приклавши проєкцію своєї свідомості в електронний ключ.

Сам вчений гине в сутичці з Генералом Зодом. Бунт виявляється придушеним, генерала та його офіцерів засуджують до ув'язнення в Фантомній Зоні. Перед відправленням Зод каже Ларі, що знайде її сина, де б той не був. Криптон вибухає, а корабель з малим Кел-Елом приземлюється в США, де його приймає сім'я Джонатана і Марти Кент і виховує як рідного сина.

33 роки по тому Кел-Ел, узявши ім'я Кларк Кент, допомагає людям, що опинилися в небезпеці, і згадує свої дитячі роки, коли у нього вперше проявилися надлюдські здібності. Тоді як зоря Криптона була червона, Сонце жовте й дає більше енергії. Поглинаючи її, Кларк володіє величезною фізичною силою та невразливий.

В цей час військові знаходять інопланетний корабель під льодами на острові Елсмір, куди вирушає Кларк і журналістка Лоїс Лейн. Вночі Кларк розтоплює лід своїм тепловим зором і потрапляє під атаку оборонних систем корабля. Лоїс іде за ним і теж потрапляє під атаку, але герой рятує її. У кораблі він електронним ключем активує проєкцію свого справжнього батька, яка розкриває його ім'я та історію. Кларк знаходить і надягає синьо-червоний костюм із плащем, освоює політ і злітає в небо.

Лоїс завдяки своїм розслідуванням життя Кларка та історій про те, як він рятував життя людей, знаходить могилу Джонатана Кента, куди приходить Кларк і розповідає їй свою історію.

Тоді ж на орбіті Землі з'являється криптонський корабель «Чорний Нуль», яким командує генерал Зод зі своїми спільниками. Зод погрожує всьому світу знищенням планети в разі невидачі громадянина Криптону Кел-Ела. Кларк летить на базу ВПС «Едвардс» і здається військовим, а ФБР затримує Лоїс за її інтерес до прибульця. У пустелі військові передають Кларка помічниці Зода Фаорі-Ул, яка вимагає, щоб Лоїс теж пішла з ними.

Атмосфера Криптону на кораблі Зода помітно послаблює Кларка і його здібності зникають. На кораблі Зод розповідає Кларку хто він такий, ким був його батько, і як вони сюди потрапили: Зод і його команда звільнилася з Фантомної зони після руйнування Криптону й обшукуючи аванпости криптонців, які залишилися в космосі, вони знайшли зброю та екіпірування поряд з генератором тераформінгу. Потім вони зафіксували сигнал корабля Кларка і направляються до Землі. Зод пояснює свій задум перетворити Землю на новий Криптон, але він не може створити нових криптонців без Кодекса. Кларк відмовляється допомагати в цій справі, бо тоді люди загинуть. Оцифрований інтелект Джор-Ела, який активувала Лоїс, допомагає їй втекти в капсулі на Землю, а Кларку — відновити свої сили. Зод з невеликим загоном прилітає на ферму Кентів у пошуках Кодексу. Він намагається дізнатися, де Кодекс у матері Кларка, погрожуючи їй. В цей момент прилітає Супермен і після нетривалої битви Кларк пошкоджує його шолом, і ослаблений атмосферою Землі той відступає, тоді як Кларк бореться із Фаорою та ще одним солдатом Зода. Обидва змушені відступити.

Зод наказує запустити генератор тераформінгу, який приводнюється в Індійському океані, тоді як «Чорний Нуль» зависає в протилежній точці планети над Метрополісом та активує гравітаційний промінь, який починає збільшувати масу Землі, нищачи місто. Збройні сили людей намагаються знищити корабель, але гравітаційне поле впливає на їхні прилади та ракети. Кларк знищує генератор в Індійському океані, тоді як Зод в Арктиці захоплює розвідувальний корабель з готовими ембріонами криптонців.

Кларк летить до Метрополіса та збиває «Чорний Нуль». Лоїс і Гарді летять на літаку C-17 з кораблем Кларка, щоб використовувати технологію його двигуна проти установки тераформінгу. Створюється тимчасовий портал до Фантомної Зони, куди потрапляє «Чорний нуль» і літак. Лоїс випадає з корабля, але Кларк встигає піймати її в повітрі. Розуміючи, що йому більше нема чого жити, Зод клянеться вбити всіх людей, щоб помститися за загибель раси Криптону. В ході бою Зод опановує своїми почуттями та силами майже цілковито, і Кларку доводиться скрутити йому шию, рятуючи людську сім'ю від руйнівного променя з його очей.

Кларк повертається у Смолвіль, до матері, і вони йдуть на могилу Джонатана Кента. Пізніше він прибуває у Метрополіс, де влаштовується працювати до гезети «The Daily Planet». Лоїс впізнає в новачку свого рятівника і каже йому «Ласкаво просимо на Планету».

У ролях[ред. | ред. код]

Актор Роль
Купер Тімберлайн Кал-Ел /Кларк Кент у дитинстві Кал-Ел /Кларк Кент у дитинстві
Ділан Спрейберрі Кал-Ел /Кларк Кент у підлітковому віці Кал-Ел /Кларк Кент у підлітковому віці
Генрі Кавілл Кал-Ел/Кларк Кент/Супермен Кал-Ел/Кларк Кент/Супермен
Рассел Кроу Джор-Ел Джор-Ел
Аєлет Зурер Лара Лор-Ван Лара Лор-Ван
Кевін Костнер Джонатан Кент Джонатан Кент
Дайан Лейн Марта Кент Марта Кент
Емі Адамс Лоїс Лейн Лоїс Лейн
Лоуренс Фішборн Перрі Вайт Перрі Вайт
Майкл Шеннон генерал Зод генерал Зод
Антьє Трауе Фаора Фаора
Гаррі Леннікс генерал Свонвік генерал Свонвік
Крістофер Мелоні полковник Гарді полковник Гарді
Річард Шіфф доктор Еміль Гамільтон доктор Еміль Гамільтон
Крістіна Рен Керол Ферріс Керол Ферріс

Український дубляж[ред. | ред. код]

Фільм перекладено і дубльовано на студії Postmodern на замовлення Кіноманії.

Переклад: Олега Колеснікова

Режисерка дубляжу: Анна Пащенко

Керівниця проєкту: Катерина Фуртас

Ролі дублювали: Генрі Кавіл — Дмитро Гаврилов, Кирило Нікітенко, Катерина Сергеєва, Євген Пашин, Світлана Шекера, Лариса Руснак, Олег Лепенець, Олександр Ігнатуша, Михайло Жонін, Наталя Романько-Кисельова, Михайло Кришталь та інші.

Критика[ред. | ред. код]

Фільм отримав змішано-позитивні відгуки: Rotten Tomatoes дав оцінку 56 % від критиків (середня оцінка 6,2/10) і 76 % від пересічних глядачів із середньою оцінкою 3,9/5[5], Internet Movie Database — 7,4/10[2], Metacritic — 55/100 і 7,7/10 від глядачів[6].

Річард Броуді в журналі «The New Yorker» описав — фільм досліджує моральне зростання Супермена, його усвідомлення себе захисником слабших істот («Що заважає такій людині використовувати ці сили для задоволення своїх миттєвих бажань? Зрештою, людині-тирану потрібні послідовники та армія; Супермен може самотужки полонити світ») та питання, чи потрібна сучасному суспільству теологія — постать Бога та Спасителя. Критик похвалив пояснення політики криптонської цивілізації, зауваживши — непокоять масштаби руйнувань, завданих самим Суперменом під час битви проти Зода[7].

Ентоні Квін у газеті «The Independent» вказував, що подібно як зробив Крістофер Нолан із «Бетменом», Зак Снайдер багато часу приділяє походженню персонажа та його месіанський тягар. Та «Фільм втрачається в останні 45 хвилин, з кулачними бійками між Суперменом і його ворогами, які зруйнували половину хмарочосів на Мангеттені та половину слуху в моїх вухах. Снайдер зневажає просте правило: один вибух може бути захопливим; сто буде доволі нудно»[8].

Енн Горндей у «The Washington Post» похвалила, що Генрі Кавілл добре підходить на роль Супермена, а фільм загалом явно прагне тієї ж марки грандіозної серйозності, що й «Бетмен» Нолана. Проте похмурий тон більше відповідає самітнику Бетмену, ніж Супермену, що втілює собою все американське. В «Людині зі сталі» надто багато передісторії і поки Супермен постає в своєму відомому образі, минає майже година. Помпезна музика, засилля вибухів і руйнувань виснажують при перегляді. В легкості сприйняття «Людина зі сталі» програє «Месникам»[9].

За характеристикою українського інтернет-видання «Na chasi», «Снайдер приніс в історію про Супермена біблійні метафори та улюблений стиль сповільненої зйомки. З музикою Ганса Ціммера йому вдалося створити мегаблокбастер про гуманізм та нарешті перезапустити франшизу у правильний бік, яка слідує букві коміксів, але інтерпретує їх на сучасний лад»[10].

Касові збори[ред. | ред. код]

Під час показу у США, що почався 14 червня 2013 року, протягом першого тижня фільм був показаний у 4,207 кінотеатрах і зібрав $116,619,362, що на той час дозволило йому зайняти 1 місце серед усіх тогочасних прем'єр. Показ фільму протривав 98 днів (14 тижнів) і завершився 19 вересня 2013 року, зібравши у прокаті у США 291,045,518 $, а у світі — 377,000,000 $, тобто 668,045,518 $ загалом при бюджеті $225 млн[3].

В Україні[ред. | ред. код]

Під час показу в Україні, що стартував 20 червня 2013 року, протягом першого тижня фільм був показаний у 102 кінотеатрах і зібрав $455,658, що на той час дозволило йому зайняти 2 місце серед усіх прем'єр. Показ протривав 6 тижнів і закінчився 28 липня 2013 року, фільм зібрав 1,039,036 $[11]. Із цим показником стрічка посіла 39 місце у кінопрокаті за касовими зборами в Україні[12].

Відео[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Людина зі сталі [Архівовано 31 січня 2013 у Wayback Machine.] на Kino-teatr.ua. — Процитовано 22 серпня 2013
  2. а б Людина зі сталі [Архівовано 10 лютого 2013 у Wayback Machine.] на сайті Internet Movie Database. — Процитовано 12 лютого 2013 (англ.)
  3. а б Man of Steel [Архівовано 14 жовтня 2013 у Wayback Machine.] на сайті Box Office Mojo. — Процитовано 17 січня 2014 (англ.)
  4. Людина зі сталі (2013). Повний слкад команди [Архівовано 10 лютого 2013 у Wayback Machine.] на сайті Internet Movie Database. — Процитовано 12 лютого 2013 (англ.)
  5. Man of Steel - Rotten Tomatoes. www.rottentomatoes.com (англ.). 14 червня 2013. Процитовано 4 липня 2023.
  6. Man of Steel [Архівовано 6 липня 2014 у Wayback Machine.] на Metacritic. — Процитовано 17 січня 2014 (англ.)
  7. Yorker, The New (21 червня 2013). Superman and the Superego. The New Yorker (амер.). ISSN 0028-792X. Процитовано 4 липня 2023.
  8. Man of Steel review: Henry Cavill plays Superman with a square-jawed. The Independent (англ.). 14 червня 2013. Процитовано 4 липня 2023.
  9. Hornaday, Ann (13 червня 2013). ‘Man of Steel’: Henry Cavill stars as Superman in this bombastic reboot. Washington Post (амер.). ISSN 0190-8286. Процитовано 4 липня 2023.
  10. 🦹🏼‍♂️ Історія всесвіту DC: від «Людина зі сталі» до супергероїв-невдах. Na chasi (укр.). 26 січня 2022. Процитовано 4 липня 2023.
  11. Man of Steel — Ukraine Weekend Box Office [Архівовано 19 вересня 2013 у Wayback Machine.] на сайті Box Office Mojo. — Процитовано 17 січня 2014 (англ.)
  12. Ukraine Yearly Box Office. 2013 ((англ.)) . Box Office Mojo. Архів оригіналу за 23 листопада 2013. Процитовано 17 січня 2014.

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Офіційний сайт фільму [Архівовано 5 січня 2013 у Wayback Machine.]
  2. Людина зі сталі на сайті IMDb (англ.)
  3. Man of Steel на сайті Rotten Tomatoes (англ.) Редагувати інформацію у Вікіданих
  4. Людина зі сталі на сайті Metacritic (англ.)
  5. Людина зі сталі на сайті AllMovie (англ.)
  6. Людина зі сталі на сайті Box Office Mojo (англ.)
  7. Людина зі сталі на сайті Kino-teatr.ua
  8. Людина зі сталі на сайті Кінострічка.com