Біллі Портер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Біллі Портер
англ. Billy Porter
Народився 21 вересня 1969(1969-09-21)[1] (54 роки)
Піттсбург, Пенсільванія, США[2]
Громадянство  США
Діяльність співак, актор, актор театру, телеактор, кінорежисер, сценарист, режисер
Alma mater Університет Карнегі-Меллон, Taylor Allderdice High Schoold, Pittsburgh Creative and Performing Arts Schoold і Каліфорнійський університет в Лос-Анджелесі
Роки діяльності 1991 — тепер. час
IMDb nm0692039
Нагороди та премії

CMNS: Біллі Портер у Вікісховищі

Біллі Портер (англ. Billy Porter; нар. 21 вересня 1969) — американський актор, співак і драматург. Лауреат премій «Тоні», «Греммі» і «Еммі», а також дворазовий номінант на «Золотий глобус».

Ранні роки[ред. | ред. код]

Біллі Портер народився 21 вересня 1969 року в Піттсбурзі, Пенсільванія, в сім'ї Вільяма І. Портера і Клорінди Джин Джонсон Портер Форд. У нього є сестра, Мері Марта Форд-Дьенг. Його батько залишив сім'ю, коли Портеру було півтора року, після чого його мати одружилася знову. Портер пішов з дому, коли йому було 17 років, через насильство з боку вітчима. Він закінчив Коледж витончених мистецтв при університеті Карнегі — Меллона, де отримав ступінь бакалавра в драмі, а також вивчав сценарну майстерність в Каліфорнійському університеті в Лос-Анджелесі.

Кар'єра[ред. | ред. код]

Портер починав кар'єру на театральній сцені, з'явившись в таких постановках, як «Міс Сайгон», «П'ять хлопців на ім'я Мо», «Бріолін» і «Венеціанський купець».

Він мав невеликі ролі у фільмах «Не такий як усі» і «Клуб перших дружин» (обидва 1996), «Практикантка», «Клуб розбитих сердець»[en] (обидва 2000), а також брав участь в озвучуванні мультфільму «Анастасія» (1997). Портер написав шоу одного актора, «Гетто-суперзірка (Той, хто я є)», з яким виступав у Нью-Йорку з лютого по березень 2005 року, і яке принесло йому номінації на премії Ліги драми і «ГЛААД».

Портер домігся визнання критиків і глядачів завдяки ролі Лоли в бродвейському мюзиклі «Чумові боти»[en], за яку отримав ряд нагород і номінацій, включаючи премії «Тоні» і «Драма Деск» за кращу чоловічу роль в мюзиклі в 2013 році . Він також мав епізодичні ролі в серіалах «Закон і порядок», «Невиліковне Це», «Закон і порядок: Спеціальний корпус» і «Відпал».

Починаючи з 2018 року, Портер виконує одну з провідних ролей в телесеріалі FX «Поза». Вона принесла йому премію «Еммі», тим самим зробивши його першим чорношкірим відкритим актором-геєм, який виграв «Еммі» в головній категорії, а також номінації на «Золотий глобус», «Вибір телевізійних критиків» і Асоціацію телевізійних критиків . У 2018 році він також з'явився в восьмому сезоні серіалу-антології «Американська історія жаху: Апокаліпсис».

Портер на прайд-параді в Нью-Йорку в 2019 році.

У 2020 році Портер з'явився в комедії Мігеля Артети[en] «Гламурний бізнес». Серед його майбутніх проектів числяться екранізація казки «Попелюшка» режисера Кей Кеннон, де він виконає роль Феї-хресної, а також роль у другому сезоні серіалу «Сутінкова зона»[en].

Особисте життя[ред. | ред. код]

Портер — гей. 14 січня 2017 року його шлюб зі своїм партнером Адамом Смітом після восьми років стосунків.

Портер — християнин.

Дискографія[ред. | ред. код]

Студійні альбоми

  • Billy Porter (1997)
  • At the Corner of Broadway + Soul (2005)
  • Billy's Back on Broadway (2014 року)
  • Billy Porter Presents the Soul of Richard Rodgers (2017)

Сінгли[ред. | ред. код]

  • «Show Me» / «What Iz Time» (1997)
  • «Awaiting You» / «Time (Live)» (2005)
  • «Edelweiss» (2017)
  • «Love Yourself» (2019)

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Internet Broadway Database — 2000.
  2. Freebase Data DumpsGoogle.