Василь Кричевський (монета)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Василь Кричевський
Україна Україна
Номінал 2 гривні
Маса 12,8 г
Діаметр 31 мм
Гурт рифлений
Метал нейзильбер
Роки карбування 2023
Аверс
Аверс
Реверс
Реверс

«Васи́ль Криче́вський» — пам'ятна монета номіналом 2 гривні, випущена Національним банком України. Присвячена 150-річчю від дня народження однієї з найпотужніших, самобутніх постатей українського мистецтва кінця XIX — середини XX ст. Василя Кричевського, який мав універсальний талант: творив в архітектурі й малярстві, працював над оформленням книг, театральних вистав і кінофільмів, розробляв дизайн національного герба України, печатки держави, паперових грошей та марок УНР, досконало знав народну творчість, був глибоко обізнаний зі світовим мистецтвом, умів навчати і постійно вчився сам. Черпаючи натхнення з мистецької творчості українського народу, Василь Григорович Кричевський залишив по собі значний доробок — немає галузі мистецтва, у якій би не проявився творчий вплив, всебічна індивідуальність митця. У багатьох із них він виступає як новатор і творець українського національного стилю.

Монету введено в обіг 24 січня 2023 року. Вона належить до серії «Видатні особистості України».

Опис та характеристики монети[ред. | ред. код]

Номінал грн. Метал Маса, грам Діаметр, мм. Якість
виготовлення
Гурт Тираж, штук
2 нейзильбер 12,8 31 спеціальний анциркулейтед рифлений 30 000

Аверс[ред. | ред. код]

Василь Кричевський

На аверсі монети на тлі орнаменту, розробленого Василем Кричевським, розміщено: угорі напис «УКРАЇНА», під яким малий Державний Герб України, праворуч і ліворуч від якого рік карбування монети «2023», у центрі стилізоване декоративне «дерево життя» — елемент Державного кредитового білета УНР, в осерді якого номінал «ДВІ ГРИВНІ»; унизу на дзеркальному тлі логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України.

Реверс[ред. | ред. код]

На реверсі монети розміщено: на дзеркальному тлі портрет Василя Кричевського, праворуч від якого — композицію, що представляє його спадок: угорі герб УНР, під яким перший зразок нового українського архітектурного стилю — головний фасад будинку Полтавського губернського земства (1903—1908), побудованого за проєктом Кричевського, написи: «ВАСИЛЬ КРИЧЕВСЬКИЙ» (ліворуч від портрета півколом на дзеркальному тлі), роки життя — «1873/1952» (праворуч від портрета на матовому тлі).

Автори[ред. | ред. код]

Будівля Національного банку України
  • Художники: Таран Володимир, Харук Олександр, Харук Сергій.
  • Скульптори: Атаманчук Володимир, Лук'янов Юрій.

Вартість монети[ред. | ред. код]

Під час введення монети в обіг 2023 року, Національний банк України реалізовував монету за ціною 81 гривня.

Фактична приблизна вартість[1] монети, з роками змінювалася так:

Рік 2023 2024 2025
Ціна, грн. 100

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]