Панас Саксаганський (монета)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Панас Саксаганський
Україна Україна
Номінал 2 гривні
Маса 12,8 г
Діаметр 31 мм
Гурт рифлений
Метал нейзильбер
Роки карбування 2019
Аверс
Аверс
Реверс
Реверс

«Пана́с Саксага́нський» — ювілейна монета номіналом 2 гривні, випущена Національним банком України. Присвячена видатному українському актору, режисеру, драматургу, педагогу, одному з корифеїв українського побутового театру — Саксаганському (Тобілевичу) Панасу Карповичу. За своє творче життя Панас Карпович створив цілу галерею сценічних образів комедійного і драматичного репертуару, які стали класичними зразками акторської техніки й майстерності перевтілення: Копач («Сто тисяч» І. Карпенка-Карого), Голохвостий («За двома зайцями» М. Старицького), Карась («Запорожець за Дунаєм» С. Гулака-Артемовського), Возний, Виборний («Наталка Полтавка» І. Котляревського) та багато інших. Панас Саксаганський відомий не тільки як актор, а і як талановитий режисер, який започаткував систему попередньої роботи над роллю. Автор комедій «Лицеміри» (1908), «Шантрапа» (1913).

Монету введено в обіг 14 травня 2019 року. Вона належить до серії «Видатні особистості України».

Опис та характеристики монети[ред. | ред. код]

Номінал грн. Метал Маса, грам Діаметр, мм. Якість
виготовлення
Гурт Тираж, штук
2 нейзильбер 12,8 31 спеціальний анциркулейтед рифлений 35 000

Аверс[ред. | ред. код]

На аверсі монети розміщено: малий Державний Герб України (праворуч), під яким вертикальний напис «УКРАЇНА»; у центрі — стилізовану композицію: на дзеркальному тлі — улюблене крісло П. Саксаганського, на якому лежить капелюх, ліворуч від крісла — дзеркальний абрис актора, який тримає в руці маску, праворуч — театральна завіса; унизу написи: «2019/2 ГРИВНІ» та логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України.

Реверс[ред. | ред. код]

На реверсі монети зображено стилізовану композицію, яка символізує вислів актора: «Кожна людина хоче здаватися не тим, чим вона є. Я знаю добре це, а через те портрета свого я малювати не стану… Переживати і гірке й солодке, бачити і світло й темряву життя і не офарбувати все власним настроєм — не всякому дано…» (Панас Саксаганський «По шляху життя»): дзеркальний абрис актора, який у руці тримає маску з обличчям, що символізує його талант перевтілення; ліворуч — театральна завіса; праворуч — роки його життя «1859/1940» та напис «ПАНАС САКСАГАНСЬКИЙ» (півколом).

Автори[ред. | ред. код]

Будівля Національного банку України

Вартість монети[ред. | ред. код]

Під час введення монети в обіг 2019 року, Національний банк України реалізовував монету за ціною 41 гривня.

Фактична приблизна вартість[1] монети, з роками змінювалася так:

Рік 2020 2021 2022 2023
Ціна, грн. 50 50 50 65

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]