Вечір. Золотий Пльос

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вечір. Золотий Пльос
рос. Вечер. Золотой Плёс
Творець: Левітан Ісаак Ілліч
Час створення: 1889
Висота: 84,2 см
Ширина: 142 см
Матеріал: полотно і олійна фарба
Техніка: олійний живопис
Жанр: пейзаж
Зберігається: Москва
Музей: Третьяковська галерея

«Вечір. Золотий Пльос» (або просто «Золотий Пльос»; рос. Вечер. Золотой Плёс) — картина російського художника Ісаака Левітана (1860- 1900), написана в 1889 році.

Картина є частиною зібрання Державної Третьяковської галереї (інв. 1 481). Розмір картини — 84,2 × 142 см.

Історія створення[ред. | ред. код]

Пльос — невелике місто, розташоване на правому березі Волги. У XIX столітті він належав до Костромської губернії, а в XX столітті увійшов у Приволзький район Івановської області.

Левітан приїжджав у Пльос протягом трьох років, з 1888 по 1890 рік, і написав багато відомих картин. На картині зображений вечірній вид з Петропавлівської гори на місто Пльос і Волгу. Церква з дзвіницею, яку видно на картині — це Церква Варвари Великомучениці. Правіше церкви, біля берега, знаходиться білий будинок з червоним дахом — це будинок купця Грошева, частина якого деякий час знімали Левітан і його супутниця, художниця Софія Кувшинникова, яка також зобразила цей будинок на одній зі своїх картин. Зараз ця будівля входить до складу Пльоського державного історико-художнього музею-заповідника.

Картина «Вечір. Золотий Пльос» була придбана Павлом Третьяковим в 1890 році, разом з іншою відомою картиною Левітана «Після дощу. Пльос».