Вилка Мортона

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Вилка Мортона (англ. Morton's Fork — «вибір з двох зол») — вираз (дилема), який описує ситуацію вибору між двома однаково неприємними альтернативами, або ж ситуацію, в якій дві гілки міркування ведуть до однаково неприємним висновків.

Спочатку вираз з'явився через політику збору податків, яку розробив Джон Мортон, лорд-канцлер Англії Англії 1487 року відповідно до законів Генріха VII [1] Король скасував benevolences — побори з населення під виглядом добровільного пожертвування, — але мав потребу в грошах на війну з Францією. Його підхід полягає в тому, що якщо хтось живе в розкоші і витрачає багато грошей на себе, то він, безумовно, має достатній дохід, щоб не жаліти його для короля. Якщо ж хтось живе економно, то у нього, знову ж, повинні бути гроші для передачі в скарбницю, оскільки завдяки економії він неминуче накопичив певний надлишок.

Ці два аргументи — як зубці однієї вилки, сприятливий вибір виключений незалежно від матеріальної забезпеченості[2].

Назву «Вилка Мортона» (Morton's fork coup[en]) також має один зі способів розіграшу в бриджі[3].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Morton's Fork (English history). Encyclopædia Britannica Online. Encyclopædia Britannica. 2009. Архів оригіналу за 14 березня 2012. Процитовано 15 серпня 2009.
  2. Hobson's Choice, Oxford English Dictionary, Oxford, England: Oxford University Press, 2000
  3. What is Morton's Fork?. WiseGEEK. Архів оригіналу за 14 березня 2012. Процитовано 15 серпня 2009.