Вогнівка совкоподібна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вогнівка совкоподібна

Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Клас: Комахи (Insecta)
Ряд: Лускокрилі (Lepidoptera)
Родина: Вогнівки-трав'янки (Crambidae)
Рід: Nomophila
Вид: Вогнівка совкоподібна
Nomophila noctuella
(Denis & Schiffermüller, 1775)
Синоніми
[1]
  • Phalaena Tinea noctuella Denis & Schiffermüller, 1775
  • Nomophila noctualis Hampson, 1898
  • Nomophila incertalis Hübner, 1825
  • Pyralis hybridalis Hübner, 1796
Посилання
Вікісховище: Nomophila noctuella
Віківиди: Nomophila noctuella
EOL: 462091
NCBI: 1209556

Вогнівка совкоподібна (Nomophila noctuella) — вид лускокрилих комах родини вогнівок-трав'янок (Crambidae)

Поширення[ред. | ред. код]

Вид поширений в Європі, Північній Африці, Середній та Північній Азії і в Північній Америці. Присутній у фауні України.[2][3]Північноєвропейська популяція на зимівлю мігрує до Південної Європи та Північної Африки.

Опис[ред. | ред. код]

Розмах крил 26—32 мм. Передні крила дуже витягнуті і вузькі. Основний колір передніх крил коричневий з темнішими широкими восьмиподібними та ниркоподібними мітками в дискальній та постдискальній областях. Деякі темно-коричневі плями присутні ближче до зовнішнього краю та до верхівки. Задні крила білуваті з коричневими жилками.

Зрілі личинки сіро-зелені та плямисті. Вони можуть досягати довжини 15–20 мм.[4]

Спосіб життя[ред. | ред. код]

За рік буває два повних і одне-два факультативних покоління. Імаго літають з кінця квітня по жовтень. Метелики вдень сидять на рослинах зі складеними вздовж тіла крилами й піднесеною передньою частиною тулуба, активні в сутінки й уночі. Живляться пилком квітів.

Розмноження[ред. | ред. код]

Через день — два після копуляції самиці відкладають впродовж 6—13 днів 120—530 яєць поодинці або купками до 25 штук. Тривалість стадії яйця 3—15 днів. Гусениці спочатку скелетують лист з одного боку, потім прогризають в ньому отвір і поступово з'їдають всю пластинку. Вони будують в нижній частині рослини павутинні трубки, покриті частинками листя і ґрунту. Тривалість стадії гусениці 15—40 днів. Заляльковуються між листям і стеблами, під камінням, в тріщинах ґрунту або в його верхньому шарі у щільних коконах.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Bestimmungshilfe des Lepiforums: Nomophila Noctuella. www.lepiforum.de. Архів оригіналу за 4 серпня 2020. Процитовано 19 грудня 2020.
  2. Nomophila noctuella. toutunmondedansmonjardin.perso.neuf.fr. Архів оригіналу за 11 жовтня 2016. Процитовано 26 липня 2017.
  3. Fauna Europaea. www.faunaeur.org (англ.). Архів оригіналу за 3 березня 2016. Процитовано 26 липня 2017.
  4. A NEW PEST: RUSH VENEER, NOMOPHILA NOCTUELLA DENIS & SCHIFFERMULLER, 1775 (LEPIDOPTERA: CRAMBIDAE) ON ALFALFA (MEDICAGO SATIVA L.) IN IGDIR PROVINCE, TURKEY. ResearchGate (англ.). Архів оригіналу за 10 травня 2017. Процитовано 26 липня 2017.