Вологі листяні ліси долини нижнього Гангу

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вологі листяні ліси долини нижнього Гангу
Екозона Індомалайя
Межі Тераї-Дуар
Напіввічнозелені ліси долини Брахмапутри
Субтропічні ліси Мегхалаї
Дощові ліси Мізорама-Маніпура-Качина
Сундарбан
Напіввічнозелені ліси Орісси
Вологі листяні ліси Східного Декану
Чхота-Нагпур
Сухі листяні ліси долини Нармади
Вологі листяні ліси долини верхнього Гангу
Гімалайські субтропічні широколисті ліси
Розташування екорегіону (фіолетовим)

Вологі листяні ліси долини нижнього Гангу — екорегіон вологих тропічних широколистяних лісів в Бангладеш та східній Індії. Екорегіон займає площу в 254 100 км², охоплює більшу частину Бангладеш та індійських штатів Західна Бенгалія, Біхар і Трипура, а також, частково, прилеглі частини штатів Ассам, Уттар-Прадеш і Одіша.

Опис[ред. | ред. код]

Вологі листяні ліси долини нижнього Гангу займають алювіальні рівнини нижньої течії Гангу і річки Брахмапутра, що утворюють найбільшу в світі дельту річки. В даний час екорегіон є одним з найгустонаселеніших регіонів на землі, і ліси були в значній мірі знищені у зв'язку з інтенсивним веденням сільського господарства.

Екорегіон межує на сході і північному сході з гірськими тропічними дощовими лісами: дощові ліси Мізорама-Маніпура-Качина лежать в Чинських горах і Читтагонзькому гірському районі на сході, а субтропічні ліси Мегхалаї лежать в горах Кхасі і Гаро на північному сході.

На півночі екорегіон вдається в Гімалаї, де межує з екорегіоном саван і лугів Тераї-Дуар. Верхню частину долини Брахмапутри в Ассамі займають напіввічнозелені ліси долини Брахмапутри. На північному заході, ліси межують з вологими листяними лісами долини верхнього Гангу. А сухі листяні ліси Нагпура лежать на плато Чхота-Нагпур. Екорегіони Сундарбанських прісноводних боліт і мангрів лежать в болотистому, напівсолонуватому і солоному перебігу південної частини дельти Гангу і Брахмапутри, що межує з Бенгальською затокою.

Фауна[ред. | ред. код]

Раніше екорегіон був домівкою для вражаючих популяцій тигра (Panthera tigris), індійського носорога (Rhinoceros unicornis), індійського слона (Elephas maximus), гаура (Bos gaurus), барасинга (Cervus duvaucelii) і флорікана бенгальського (Eupodotis bengalensis), але на початок ХХІ століття багато з цих видів тут більш не зустрічаються[1]

Екорегіон не відрізняється високим рівнем ендемізму, проте тут проживають кілька видів, яким загрожує зникнення[1]

Фауна ссавців включає 126 відомих видів, включаючи кілька видів, близьких до ендемізму, наприклад, широковух складчатогуб (Tadarida teniotis).

Орнитофауна включає понад 380 видів, всі вони не є ендемічними. Проте, екорегіон є домівкою для двох видів, яким загрожує глобальне зникнення: Houbaropsis bengalensis і Eupodotis indica, а також зникаючі види орлан-долгохвоста (Haliaeetus leucoryphus) і болотний франколін (Francolinus gularis). Такі види, як індійський сірий ток (Ocyceros birostris) і азійський птах-носоріг (Anthracoceros albirostris), є індикаторами незайманих лісів і тому також заслуговують пильної уваги[1]

Флора[ред. | ред. код]

На рідколіссях переважає Bombax ceiba в поєднанні з Albizzia procera, Duabanga sonneratioides і Sterculia vilosa. Пізніше ці лісові співтовариства перетворюються в ліси з переважанням сала (Shorea robusta). Але часто цього не відбувається через втручання людини[2]

Заплавні ліси характеризуються асоціаціями видів Acacia catechu, Albizia procera, Bombax ceiba, Sterculia villosa і Dalbergia sisso. У верхній частині Ассаму ліси складаються з поєднання видів Bombax ceiba, Pterspermum acerifolium, Laportea crenulata, Duabanga sonneratioides, Terminalia myriocarpa і Calamus tenuis[3]

Оскільки пожежі в торф'яних районах нерідкі, то в них зустрічається велика кількість видів, стійких до вогню: Ziziphus mauritiana, Madhuca latifolia, Aegle marmelos, Butea monosperma, Terminalia tomentosa , Ochna pumila тощо.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Lower Gangetic plains moist deciduous forests (World Wildlife Fund) [Архівовано 15 червня 2006 у Wayback Machine.] (англ.)
  2. Champion and Seth 1968
  3. Puri et al. 1989

Посилання[ред. | ред. код]

  • Lower Gangetic plains moist deciduous forests. Terrestrial Ecoregions. World Wildlife Fund.
  • Ecoregions 2017. Resolve.
    Geographical ecoregion maps and basic info.