Володимир Красне Сонечко

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Володимир Красне-Сонечко)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Володимир Красне Сонечко і його дружина Апраксія Королевична». 1895. Ілюстрація до книги «Руські билинні богатирі».

Володимир Красне Сонечко — персонаж билин київського циклу, прототипом якого ймовірно є Володимир Святославич[1].

Його прикметник Красне за змістом збігається з гарним (красно, прекрасно - давньоукраїнська мова) чи ясним сонцем. На складання образу вплинув Володимир Святославич — київський князь, одна з ключових фігур билин київського циклу, що об'єднує багатьох руських богатирів. Билинний князь Володимир не є точним віддзеркаленням історичної постаті Володимира Святославича. Він є їхнім главою, але, разом з тим, сам він не має жодних прав зватися богатирем. Його можна сприймати як народне відображення, синтез декількох історичних особистостей, або ж як зовсім міфічну особу. Він полюбляє у час небезпеки користуватися послугами богатирів, пригощаючи їх за це, проте, разом з тим, не бажаючи ризикувати власним життям, а часом він і чинить з богатирями несправедливо. З точки зору Ореста Міллера, хороші і погані риси билинного князя Володимира могли скластися під різними впливами. Відомо, наприклад, що важкою працею народ вважає тільки працю фізичну, якою не займаються владарі. І сонце повільно рухається небом, перебуваючи у стані спокою в бездіяльності, і без всіляких зусиль зі свого боку посилає на землю свої промені; та нерідко воно буває пекучим і злісним. Звідси, можливо, деякі риси в особі билинного князя Володимира, доповнені відображенням стародавнього історичного деспотизму патріархальних часів, або ж впливом візантійських поглядів на необмежену верховну владу, або спогадами епохи Івана Грозного.

Володимир, окрім билин, також виступає головною дійовою особою ще й у вірші про Голубину книгу; він носить там імена: Володар, Володимер, Володимир Сиславич, Володумор; замінює він також Волота або Волотомана у «Єрусалимській бесіді» або «Повісті града Єрусалима», де ім'я Володимир, більш популярне і улюблене народом, витіснило собою більш давнє «Волот» або «Волотоман».

Образи у кіно[ред. | ред. код]

У мультфільмах[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Златоплуг : епос України-Русі. На київському циклі билин / відтвор. сучасною укр. мовою, впорядкув. з дод. власного матеріалу Віктора Гребенюка. Луцьк, 2022. 350 с.


  1. Михайло Грушевський. Історія української літератури: В 6 т. 9 кн. — К., 1994. — Т. 4. — Кн. 1. — С. 12-57