Вулиця Мусліма Магомаєва

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вулиця Мусліма Магомаєва
Зовнішні посилання
У проєкті OpenStreetMap пошук у Nominatim
Мапа
Мапа
CMNS: Вулиця Мусліма Магомаєва у Вікісховищі[1]

Вулиця Мусліма Магомаєва — вулиця у місцевості Нагірний Соборного району Дніпра.

Вулиця тягнеться з півночі на південь на 350 метрів від площі Шевченка до вулиці Дмитра Донцова.

Історія[ред. | ред. код]

Мусліма Магомаєва, 19. 1910 рік

Вулиця була спроєктована як симетрична до сучасної вулиці Єфремова. Вона мала носити назву Окружна. Проте вулиця отримала назву Палацової (рос. Дворцовая), за розташованим неподалік Потьомкінським палацом та дерев'яними палацами Новоросійських губернатора, віцегубернатора та архієпископа, що спорудила на початку 1790-х років[2]. Палаци Катеринославських можновладців мали чудовий вигляд на Дніпровську Луку — вигин річки у який вкидала води розлога Самара.

Забудовуватися вулиця почала на початку XIX ст. 1923 року вулиця перейменовану на Троцьку на честь революціонера-більшовика Лева Троцького. У 1928—1956 роках називалася Морською, у 1956—2019 — 8 березня.

У 2019 перейменована на честь радянського азербайджанського й російського оперного та естрадного співака Мусліма Магомаєва, який мешкав у готелі на цій вулиці під час гастролей у місті у 1965 році. Перейменування було ініційовано понад 30-тисячною азербайджанською діаспорою міста, що також хочуть звести культурний центр Азербайджану й влаштувати парк громади поблизу вулиці[3][4].

Перехресні вулиці[ред. | ред. код]

Будівлі[ред. | ред. код]

  • № 15 — у катеринославському будинку XIX ст. зберігся оригінальний балкон та елементи кування.
  • № 19 — катеринославська приватна садиба; за радянської влади — вчительський інститут. Цікаві баштова форма даху, які не збереглися у центральній частині міста. Під час Другої світової війни у двір будинку влучали три бомби.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Вікісховище — 2004.
  2. Кавун, Максим. Удивительные рекорды днепропетровских улиц. gorod.dp.ua. Процитовано 14 червня 2019.
  3. В Днепре одну из трех улиц 8 Марта переименовали в честь Муслима Магомаева. LB.ua. Архів оригіналу за 7 грудня 2019. Процитовано 7 грудня 2019.
  4. В честь Муслима Магомаева названа улица в украинском Днепре. CBC.AZ (англ.). Архів оригіналу за 7 грудня 2019. Процитовано 7 грудня 2019.

Джерела[ред. | ред. код]