Вулиця Російська Слобідка (Житомир)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вулиця Російська Слобідка
 Україна
Населений пункт Житомир
Місцевість Російська Слобідка
Район Корольовський
Історичні відомості
Колишні назви Вулиця Нижня Російська Слобідка
Загальні відомості
Протяжність 200 м
Поштові індекси 10002
Транспорт
Рух двосторонній (одна смуга)
Інфраструктура
Забудова садибна житлова
Зовнішні посилання
У проєкті OpenStreetMap r16107459 2692156 ·R (Житомир)
Мапа
Мапа

Вулиця Російська Слобідка — вулиця в Корольовському районі міста Житомира.

Місцерозташування[ред. | ред. код]

Вулиця розташована в історичній місцевості, колишній слободі Російська Слобідка. Бере початок від вулиці Бальзаківської, завершується глухим кутом неподалік старообрядницького кладовища.

Історичні відомості[ред. | ред. код]

Назва пояснюється розташуванням у даній місцевості протягом другої половини ХІХ — початку XX століття слобідок старообрядців — старовірів пилипонівської течії, вихідців з російських губерній, яких у середині XIX століття було виселено з нинішньої Михайлівської вулиці за тодішню межу міста, внаслідок чого утворено поселення «Слобода Русская» (що розташовувалася вздовж старої дороги на Пряжів, нині — частини вулиці Довженка від Великої Бердичівської вулиці до тупика) та «Слобода Нижняя Русская» (що розташовувалася вздовж нинішньої вулиці Російська Слобідка).

Історична назва вулиці — вулиця Нижня Російська Слобідка.

Станом на 1852 рік на плані відображена вулиця, що відповідає нинішній вулиці Російська Слобідка та частково сформована забудова, що представлена дерев'яними садибними житловими будинками. До будівництва Бердичівського шосе (нині вулиця Жуйка), вулиця була довшою та прямувала на схід, у напрямку Першої Смолянки.

Забудова вулиці сформувалася протягом другої половини ХІХ століття.

За переписом населення 1897 року, слобідка «Нижняя Русская», розташована вздовж нинішньої вулиці Російська Слобідка налічувала 206 мешканців.[1]

Внаслідок об'єднання у 1956 році вулиць Російська Слобідка та Провіантської під назвою вулиця Довженка, за вулицею Нижня Російська Слобідка закріпилася назва вулиця Російська Слобідка (без префіксу «Нижня»).

У 2023 році вулицю Російську Слобідка пропонується перейменувати на вулицю Пилипонівську, що відображає назву старообрядців як групи населення українською мовою.[2] Окрім того, до середини ХІХ століття, Пилипонівською називалася нинішня вулиця Михайлівська, де мешкали старообрядці, згодом переселені на нинішню вулицю Російська Слобідка.[3]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Suburbs of the cities of Russian empire 1897. pop-stat.mashke.org. Процитовано 23 грудня 2022.
  2. Тетяна Іскоростенська (10 травня 2023). Зміна топонімів: у Житомирі перейменують ще п'ять вулиць та 16 провулків. Зі слів краєзнавця Геннадія Махоріна, він пропонував вилучити слово "російська" і замінити його на "Старообрядницька слобідка". Але Руслан Кондратюк запропонував змінити назву на "Пилипонівська", тому що "Пилипони" – це українська назва старообрядців.
  3. инфо, Живой Журнал. Прогулка по Михайловской. zhzh.info. Процитовано 19 липня 2023.

Джерела[ред. | ред. код]