Військова колегія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Військова колегія
Загальна інформація
Країна Російська імперія
Дата створення 1719 рік
Попередні відомства Q4378335?
Дата скасування 7 вересня 1802 року
Замінено на Військове міністерство Російської імперії
Керівництво діяльністю здійснює Імператор Всеросійський
Керівне відомство Рада Вищого двору
Кількість співробітників 530

Військова колегія - вищий орган військового управління (колегія) в Російській імперії протягом XVIII століття, одна з колегій, заснованих Петром I.

Історія[ред. | ред. код]

Започаткована за указом Петра I у 1719 році, за прикладом іноземних держав для управління військово-сухопутними силами. 1 січня 1720 року вона почала працювати. У ній були президент, віце-президент, 4 радникигенеральських чинах) і 4 асесориполковницьких чинах). При Військовій колегії складалася своя канцелярія, що поділялася на експедиції із завідування кавалерією та інфантерією, у гарнізонних справах, з управління фортифікацією та артилерією, з ведення журналів вхідних та вихідних паперів. Порядок провадження справ визначався генеральним регламентом від 28 лютого (10 березня) 1720 року. У 1720 році у Військовій колегії вважалося 13 класних чиновників, 47 канцелярських та 8 інших служителів, до колегії також було прикріплено 454 солдата та унтер-офіцера. У 1720 році у Військовій колегії служили три іноземці, проте 82 штатні місця в колегії ще залишалися вакантними через брак кваліфікованих фахівців.

Військова колегія ділилася на три експедиції: а) армійську, б) гарнізонну та в) артилерійську та фортифікаційну. Понад те при ній були генерал-аудитор, генерал-фіскал і обер-аудитор. За законністю ухвалення рішень у справах у Військовій колегії спостерігав прокурор, безпосередньо підпорядкований генерал-прокурору.

Згодом, коли зі збільшенням кількості формувань у військах мали збільшитися і обов'язки вищого військового управління, при військовій колегії засновані нові експедиції. У 1798 році вона ділилася на експедиції армійську, гарнізонну, іноземну, рекрутську, ремонтну та навчальну; крім того, при ній складалися експедиції військова, лічильна, інспекторська, комісаріатська, провіантська та артилерійська, генерал-аудиторіат, креслярська з архівом та московське артилерійське депо.

Через кілька десятиліть (7 вересня 1802 року) при Олександрі I[1] військова колегія перетворена на військове міністерство.

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]