Вікіпедія:Проєкт:Енциклопедія історії України/Статті/ЄВРЕЙСЬКИЙ НАРОДНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

ЄВРЕЙСЬКИЙ НАРОДНИЙ УНІВЕРСИТЕТ — перший вищий єврейс. навч. заклад на тер. України. Заснований 9 черв. 1918 Т-вом сприяння розвиткові єврейс. к-ри (Культурліга) з допомогою чл. ЦК цієї орг-ції М.Зільберфарба, який став ректором цього ун-ту.

Є.н.у. мав на меті розповсюдження наук. знань серед єврейс. робітників і службовців Києва. Навчання було платним (100 карбованців на рік), викладання (14—16 годин на тиждень) велося мовою ідиш; повний курс навчання був розрахований на два роки.

Ун-т складався з 3-х ф-тів: природничо-математичного (математика, фізика, хімія, геологія, біологія, гігієна тощо — усього 11 предметів), гуманітарного (політекономія, екон. географія, право, історія України й Росії, світова літ., філософія, логіка, психологія та інs. — усього 15 предметів), єврейс. знань (єврейс. літ., давньоєврейс. мова і літ., Біблія (див. Біблія) і біблійна критика, єврейс. історія, історія єврейс. к-ри та ін. — усього 9 предметів). Для бажаючих ґрунтовно вивчати якусь дисципліну були влаштовані спецкурси, семінари та практичні заняття.

Спочатку заняття велися за курсовою формою навчання. Від 9 листоп. 1918 почалися регулярні лекції, які проходили в приміщенні Київ. ун-ту (нині Київський національний університет імені Тараса Шевченка) та в ін. приміщеннях. Через збільшення кількості студентів (з 140 до 250) 1919 було відкрито філіал на Подолі. Є.н.у. керували: ректор, Попечительська рада, Університетська рада. Діяльність ун-ту фінансувалася Культурлігою, урядом Української Народної Республіки, Київ. єврейс. громадою, Київ. міською управою, а в періоди функціонування в Києві органів УСРР — Наркомосом. Припинив існування восени 1920.

Література[ред. код]

Правда історії. Діяльність єврейської культурно-просвітницької організації «Культурна ліга» у Києві (1918–1925). Збірник документів. К., 2001.

Джерела[ред. код]

Автор: М.О. Рибаков.; url: http://history.org.ua/?termin=Evreysky_narodny_universytet; том: 3