Вікіпедія:Проєкт:Енциклопедія історії України/Статті/ЄВШАН Микола

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

ЄВШАН Микола (літ. псевд.; справжні прізв., ім’я та по батькові — Федюшка Микола Йосипович; 19.05.1890, за ін. даними, 1889—23.11.1919) — літ. критик. Н. в м-ку Войнилів. Освіту здобув у Львів. та Віденському ун-тах. Його погляди сформувалися під впливом філософії Й.-Г.Фіхте та Ф.Ніцше, естетичних концепцій Ж.-М.Гюйо. Після повернення до Львова (1911) працював секретарем Наукового товариства імені Шевченка під кер-вом М. Грушевського, був співробітником «Української видавничої спілки».

Опублікував кілька збірок літ.-критичних матеріалів: «Під прапором мистецтва» (1910), «Тарас Шевченко» (1911), «Куда ми прийшли?  Річ про українську літературу 1910 року» (1912), а також низку літ.-критичних статей на сторінках журналів «Українська хата» та «Літературно-науковий вістник». Виступав речником молодого покоління літераторів, яке гуртувалося навколо об-ня «Молода муза» (Львів) та ж. «Українська хата» (Київ), підтримував їхні творчі пошуки, але не сприймав крайнощів декадансу.

Під час Першої світової війни мобілізований до австро-угор. армії, а після розпаду Австро-Угорщини став поручником Української Галицької армії.

П. від тифу в м. Вінниця.

Твори

[ред. код]

Критика. Літературознавство. Естетика. К., 1998.

Література

[ред. код]
  • Бабій О. Микола Євшан (Федюшка). Життя і творчість. Львів, 1929;
  • Гнатюк М. Критик, що поміняв перо на зброю. Львів, 1995;
  • Ільницький М. Творчість – це свобода духу. В кн.:
  • Ільницький М. Від «Молодої музи» до «Празької школи». Львів, 1995;
  • Шумило Н. Микола Євшан (1889–1919). В кн.:
  • Євшан М. Критика. Літературознавство. Естетика. К., 1998.

Джерела

[ред. код]

Автор: М.М. Ільницький.; url: http://history.org.ua/?termin=Evshan_M; том: 3