Вікіпедія:Проєкт:Енциклопедія історії України/Статті/ІНСТИТУТ ЕКОНОМІКИ НАН УКРАЇНИ

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

ІНСТИТУТ ЕКОНОМІКИ НАН УКРАЇНИ (до 1991 Інститут економіки АН УРСР, до 1994 Інститут економіки АН України) —  н.-д. установа в складі Національної академії наук України. Заснований 1936 як Ін-т економіки АН УРСР. Офіц. завданням закладу було «наукове узагальнення досягнень соціалістичного будівництва», що на практиці означало пропаганду «величних планів сталінських п’ятирічок». У період «хрущовської відлиги» (після 1953; див. М.Хрущов) в ін-ті розпочалися наук. дослідження актуальних екон. проблем УРСР, було засн. ж. «Економіка Радянської України» (1958; нині ж. «Економіка України»), розширилася підготовка наук. кадрів через аспірантуру та докторантуру. 1957 ств. від-ня ін-ту в Харкові, яке й донині функціонує й досліджує проблеми економіки машинобудування.

У 1960-х рр., у період «косигінської господарської реформи» (див. О.Косигін) або «ліберманізації радянської економіки» (за ім’ям відомого харків. економіста, проф. Є.Лібермана), кількість працівників ін-ту збільшилася втричі для «забезпечення наукового супроводу реформи». Створено регіональні від-ня ін-ту у Львові (1964), Донецьку (1965) й Одесі (1970). Згодом вони були перетворені на самостійні академічні ін-ти: регіональних досліджень (Львів), економіки пром-сті (Донецьк), проблем ринку й еколого-екон. досліджень (Одеса). 1997 з ін-ту виокремився академічний Ін-т екон. прогнозування. 2004 ін-т реорганізовано в Об’єднаний інститут економіки НАН України, який 2005 у зв’язку з подальшою реорганізацією екон. досліджень в рамках НАН України було ліквідовано. Нині в складі Від-ня економіки НАН України працюють Ін-т економіки та прогнозування НАН України, Ін-т економіки пром-сті НАН України (Донецьк), Рада по вивченню продуктивних сил України НАН України, Інститут світової економіки і міжнародних відносин НАН України, Інститут економіко-правових досліджень НАН України (Донецьк), Ін-т проблем ринку та економіко-екологічних досліджень НАН України (Одеса), Ін-т регіональних досліджень НАН України (Львів), Ін-т демографії та соціальних досліджень НАН України.

Історія ін-ту пов’язана з діяльністю в його стінах відомих учених-економістів М.Птухи, К.Воблого, П.Лященка, Л.Яснопольського, П.Першина, П.Багрія, С.Ямпольського.


Джерела

[ред. код]

Автор: М.С. Герасимчук.; url: http://history.org.ua/?termin=Inst_ekonomiky_NAN_Ukr; том: 3