Вікіпедія:Проєкт:Енциклопедія історії України/Статті/ІНСТИТУТ ПОЛІТИЧНИХ І ЕТНОНАЦІОНАЛЬНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ НАН УКРАЇНИ

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

ІНСТИТУТ ПОЛІТИЧНИХ І ЕТНОНАЦІОНАЛЬНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ НАН УКРАЇНИ — н.-д. установа в складі Національної академії наук України. Утворений рішенням Президії АН України в груд. 1991 на базі колиш. Інституту історії партії при ЦК Компартії України — філіалу Інституту марксизму-ленінізму при ЦК  КПРС.

До 1998 мав назву Ін-т нац. відносин і політології НАН України. Перед ін-том було поставлено завдання поглибленої й усебічної розробки проблем, що набули особливого значення з проголошенням державного суверенітету України й пов’язані з потребами й процесами становлення, розвитку та функціонування укр. державності й громадянського суспільства. Це — історія й сучасна динаміка політ. інститутів і процесів, взаємовпливи політики, політ. к-ри, етнонац., міжреліг. та міжконфесійних, регіональних відносин і факторів сусп. життя, вироблення нових парадигм етнонац. розвитку, запобігання конфліктності в етнонац. сфері, моделювання оптимальних варіантів етнополітики, розроблення технологій управління в системі політ. і міжетнічних відносин, експертиза законопроєктів, держ. і недерж. програм у різних галузях сусп. життя, теоретико-методологічні аспекти політ. і етнополіт. досліджень та впровадження результатів цих досліджень.

Від початку утворення й до 2005 ін-т очолював акад. НАН України, віце-президент НАН України І.Курас. Штат ін-ту налічує 59 наук. співробітників. Вони працюють у таких відділах: теор. та прикладних проблем політології; етнополітології; нац. меншин; етноістор. досліджень; єврейс. історії і к-ри, а також створених при цих відділах дослідних центрах: політ. технологій; істор. політології; проблем церкви і етноконфесійних досліджень. Ін-т виступає ініціатором і координатором н.-д. проєктів. Зокрема, успішно було реалізовано проєкт «Політична історія України. ХХ століття», участь в якому взяли фахівці з дослідних установ і навч. закладів Києва та ін. регіонів України. Підсумком багаторічної роботи ін-ту стало 6-томне вид., що вийшло 2002—03 у київ. вид-ві «Генеза». Реалізація дослідних проєктів ін-ту в співпраці з низкою ун-тів дала змогу з’ясувати специфічні риси та особливості етнополітики в окремих регіонах України (Закарпатська Україна, Прикарпаття, Волинь, Крим), визначити її пріоритетні завдання та перспективні напрями.

Підтримуються плідні наук. зв’язки з дослідними установами й навч. закладами Великої Британії, Ізраїлю, Італії, Канади, Німеччини, Польщі, РФ, США, Франції, здійснюються спільні міжнар. дослідницькі проєкти. Ін-т розвиває співпрацю з держ. органами та громад. орг-ціями, веде активний діалог з представниками різних партій, рухів, конфесій щодо оптимальних шляхів розвитку України, функціонування її політ. інститутів, удосконалення політ. технологій тощо.

Підготовка наук. кадрів в ін-ті здійснюється через аспірантуру й докторантуру. Функціонує спеціалізована вчена рада із захисту канд. і докторських дис. При ін-ті засновано інноваційний навч. заклад — Ін-т політ. наук, який 2003 розпочав роботу з підготовки фахівців — магістрів за відповідними спеціальностями на базі повної вищої освіти. Наук. б-ка ін-ту налічує понад 89 тис. прим. різних видань. Ін-т регулярно видає «Наукові записки», а також ж. «Діалог. Історія, політика, економіка».

Література

[ред. код]

Бібліографія праць співробітників Інституту політичних і етнонаціональних досліджень. 1991–2001 рр. К., 2002.

Джерела

[ред. код]

Автор: Ю.І. Шаповал.; url: http://history.org.ua/?termin=Inst_polit_i_etnonac_doslidzhen; том: 3