Вікіпедія:Підбивач підсумків

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Логотип підбивачів

Підбивач підсумків або просто Підбивач — користувач, що має розширені можливості щодо підбиття підсумків обговорень усередині Вікіпедії, а також спеціальні технічні права для відновлення та вилучення сторінок, зокрема, їхніх вилучених версій, через підбиття підсумків на сторінках ВП:ВИЛ та ВП:ВВС. Підбивачі можуть підбивати остаточні підсумки на всіх можливих сторінках Вікіпедії, а зокрема, підтверджувати підсумки інших користувачів, якщо не вказано протилежне, як на сторінках, аналогічних ВП:ЗПА, й можуть бути оскаржені лише консенсусом двох або трьох (визначимо на голосуванні) адміністраторів.

Рекомендації і функціонування[ред. код]

Під час підбиття підсумків на будь-який зі сторінок Вікіпедії, підбивач, з метою запобігання війні редагувань і розпалювання конфліктної ситуації, зобов'язаний вказати, що підсумок був підбитий саме ним, а не звичайним користувачем Вікіпедії або її адміністратором чи бюрократом. Підсумок має бути лаконічним і водночас якомога детально пояснювати причини формулювання саме такого рішення. При цьому, підбиття підсумків має ґрунтуватися виключно на суворій відповідності дійсним правилам і настановам Вікіпедії, а не спеціальним есе чи негласним традиціям, при цьому, підбивач не може підбивати підсумки обговорень, у яких він сам брав участь. Після підбиття підсумок негайно набуває чинності.

Статус[ред. код]

Надання[ред. код]

Підбивачем підсумків може стати будь-який досвідчений користувач Вікіпедії, а присудження статусу відбувається внаслідок прямих виборів Потенційний кандидат на момент подання заявки повинен відповідати наступним вимогам:

Перед остаточним присудженням статусу користувач повинен підбити підсумки кількох тестових обговорень, бажано на різні теми. Обговорення заявки триває один тиждень (7 днів). Статус підбивача підсумків користувачеві присвоюється будь-яким адміністратором Вікіпедії відповідно до результатів голосування. Присудження статусу відбувається на основі досягнення кандидатом необхідного мінімуму підтримки, що складає **%.

Якщо впродовж голосування користувач не здобув достатньої підтримки й статус не був наданий — повторну заявку можна подавати не раніше, як через 3 місяці після її закриття. У цьому випадку користувач має вказати посилання на попередню заявку.

Позбавлення[ред. код]

Обговорення про позбавлення статусу проводиться на відповідній сторінці обговорення про позбавлення статусу підбивачів. Користувачу, що був номінований на позбавлення, рекомендується утриматися від підбиття неочевидних підсумків в період обговорення заявки. Основними підставами для позбавлення статусу є наступні:

Активність

У разі повного або часткового припинення активності в Українській Вікіпедії користувачем зі статусом підбивача підсумків — він може бути позбавлений технічних прав за підсумками обговорення про зняття статусу. Мінімальними вимогами до активності підбивачів є поріг в 10 дій (підсумків обговорень) в період 90 днів. Перед ініціацією обговорення, а також про його підсумки, слід принаймні за кілька днів повідомити користувача на його особистій сторінці обговорення про порушення ним порогу мінімальної активності з пропозицією про її збільшення — якщо по закінченню терміну два тижні з отримання повідомлення користувач не набере необхідну кількість дій — на нього може бути подана заявка на позбавлення статусу.

Порушення правил

У разі грубого порушення підбивачем підсумків правил та настанов Вікіпедії, зокрема, безпосередньо на сторінці підбиття підсумку, і/або отримання ним тривалого блокування, статус може бути знятий без обговорення будь-яким адміністратором Вікіпедії, проте, в неоднозначних випадках слід не вдаватися до цього, а перейти до номінації на позбавлення.

Основними причинами позбавлення статусу є такі види грубих порушень:

  1. порушення правил, пов'язані з підбиттям підсумку: підсумок власного обговорення, а також порушення ВП:НО і ВП:Е у відповідь на прохання і зауваження;
  2. порушення, що характеризуються як підрив нормального функціонування Вікіпедії;
  3. порушення, вчинені на зовнішніх (не пов'язаних з основною діяльністю підбивачів) сторінках Вікіпедії, що спричинили тривале блокування (на термін від 30 днів) облікового запису користувача.

При цьому, випадки дрібніших порушень, зокрема, вихід за межі компетенції підбивачів, а також провокації конфліктів та флуду, слід обмежитися попередженням і лише в разі систематичного порушення повертатися до питання про позбавлення.

Статус патрульного

У разі втрати користувачем статусу патрульного він автоматично втрачає й статус підбивача підсумків через невідповідність вимогам до кандидатів.

Підбивачі[ред. код]

тут буде таблиця

Шаблон[ред. код]

Шаблон:Підбивач

Користувач, який виконує функції підбивача підсумків, для повідомлення інших дописувачів про свій статус може розмістити таку позначку на особистій сторінці:

{{Підбивач}}