Імператорська Віленська медико-хірургічна академія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Імператорська Віленська медико-хірургічна академія — вищий медичний навчальний заклад, що діяв у місті Вільно в 1832—1842 рр.

Історія[ред. | ред. код]

Медична колегія[ред. | ред. код]

Академія веде свої початки від утвореного 1644 року факультету медицини Академії та університету віленського Товариства Єзуїтів у Вільні (заснованого у 1579 році королем Стефаном Баториєм). Але фактично медичний факультет запрацював лише з 1781 року з реформою навчального закладу в Головну школу Великого князівства Литовського як Медична колегія.

Після третього поділу Речі Посполитої Велике князівство Литовське стало частиною Російської імперії, а Головна школа в 1803 році згідно з актом імператора Олександра І була реорганізована в Імператорський Віленський університет з чотирма факультетами: фізико-математичним, морально-політичним (з богослов'ям), філологічним (відділення словесних наук і образотворчих мистецтв) та медичним. Нараховувалось 32 кафедри, викладалося 55 предметів. Університету належав ботанічний сад, анатомічний музей, клініка, фізична і хімічна лабораторії, бібліотека в 60 тисяч томів.

Участь студентів у нелегальних патріотичних організаціях (Товариство філоматів, товариство філаретів тощо), а згодом діяльність студентів та викладачів під час Листопадового повстання призвели до закриття університету. Медичний факультет був реорганізований в Медично-хірургічну академію (240 студентів).

Медико-хірургічна академія[ред. | ред. код]

Заснована замість медичного факультету закритого в 1832 році Віленського університету, академія готувала фахівців з медицини, ветеринарії та фармації. Тривалість навчання становила від трьох до п'яти років.

В академії працювало 15 професорів і 10 ад'юнктів. Серед професорів були відомі вчені та медики різних спеціальностей Анджей Снядецкий, Адам Фердинанд Адамович, Фелікс Римкевич, Вацлав Пелікан (1832-1833), Едвард Ейхвальд, Юзеф Коженьовський, Іван Леонов та інші.

Ректорами (президентами) були: Миколай Мяновський (1832—1833), Томаш Кучковський (1833—1840), Юзеф Мяновський (1840—1842).

У перший рік роботи академії налічувалося 580 студентів, в 1833 році — 642. закінчив академію близько 700 осіб. У ній було захищено 20 докторських дисертацій з медицини.

Академії належали клініки акушерства, хірургії та терапії (кожна з них на 20 ліжок), лікарня для студентів і працівників академії, ветеринарна лікарня, анатомічний, хімічний, фізичний, зоологічний та інші кабінети, ботанічний сад, аптека, бібліотека; в бібліотеці до 1842 року нараховувалося близько 20 тисяч книг.

Медичний факультет[ред. | ред. код]

Імператорським указом від 27 квітня 1840 року наказано:

«…Виленскую медико-хирургическую академию передать из министерства внутренних дел в министерство народного просвещения.»

Височинним рескриптом на ім´я Міністра народної освіти 29 квітня 1840 року було наказано:

«…Вам предоставлено сделать распоряжение о присоединении этой академии по преобразовании ея в медицинский факультет к Университету святого Владимира, когда довершится воздвигаемое в Киеве для него здание[1]

Академія разом з фондами ліквідованого Імператорського Віленського університету та Волинського ліцею стали основою новозаснованого Імператорський університет Святого Володимира в Києві. Його Медичний факультет був створений саме шляхом реорганізації академії.

Подальша доля[ред. | ред. код]

Після Революції на базі медичного факультету був створений Київський інститут охорони здоров'я (нині Національний медичний університет імені О. О. Богомольця). Бібліотека ВМХА в кількості 7953 од. зберігається у зібраннях НБУВ[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. ПЕРШЕ ПРИМІЩЕННЯ МЕДИЧНОГО ФАКУЛЬТЕТУ. Архів оригіналу за 9 травня 2017. Процитовано 3 серпня 2018.
  2. ПРОВЕНІЄНЦІЇ НА КНИГАХ З ІСТОРИКО-КУЛЬТУРНОГО ФОНДУ «ВІЛЕНСЬКА МЕДИКО-ХІРУРГІЧНА АКАДЕМІЯ» НАЦІОНАЛЬНОЇ БІБЛІОТЕКИ УКРАЇНИ імені В. І. ВЕРНАДСЬКОГО ЯК ДЖЕРЕЛО З ВИВЧЕННЯ ІСТОРІЇ ФОРМУВАННЯ ФОНДУ НАУКОВОЇ БІБЛІОТЕКИ АКАДЕМІЇ

Література[ред. | ред. код]

  • Вильнюсская медико-хирургическая академия // Литва. Краткая энциклопедия. — Вильнюс: Главная редакция энциклопедий, 1989. — С. 181. — 672 с. — 50 000 экз.

Посилання[ред. | ред. код]