Вільна Україна (журнал)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вільна Україна
Паперове видання
Країна видання  УНР
Місце публікації Умань
Періодичність виходу тижневик
Мова Українська
Адреса редакції Умань, Київська губернія
Редактор Всеволод Камінський
Засновано 1917

«Вільна Україна» (журнал, Умань) — український тижневик, виданий автономістами-федералістами в часи Національно-визвольних змагань 1917—1921 років.

Історія створення[ред. | ред. код]

Заснований у січні 1917 р в Умані під назвою «Вільна Україна» як відгук на політичні зміни, спричинені Лютневою революцією 1917 року в Росії. На заклик Української Центральної Ради почали створюватися, реорганізовуватися і діяти українські партії: Товариство українських поступовців, УСДРП, Українська партія соціалістів-революціонерів, Українська партія соціалістів-самостійників і т. д. Усі названі партії мали свої пресові органи, які розгорнули агітаційно-пропагандистську та культурно-освітню діяльність. Так автономісти-федералісти в Умані почали видавати тижневик «Вільна Україна».

Доля видання[ред. | ред. код]

Становлення жураналу відбувалось в період національно-визвольної боротьби. Журналом опікувалась помірковано-консервативна політична формація, створена в березні-червні 1917 року, яка відновила діяльність довоєнної Української демократично-радикальної партії і згодом змінила назву на Українську партію соціалістів-федералістів. Виходив журнал під редакцією В. Камінського. Журналісти включилися в боротьбу за відстоювання українських національних інтересів. Однак воєнні події внесли свої корективи в існування періодичного органу. Поразка української революції 1917—1921 призвела до нового поділу українських земель і до нових утисків української культури. В УСРР були закриті всі національно-демократичні, навіть соціалістичні, видання, які не прийняли більшовицького режиму.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]