Вінницяпобутхім

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
ПрАТ «Вінницяпобутхім»
Типбізнес
Галузьхімічна промисловість
Засновано1999, (1968)
Штаб-квартираВінниця, Україна
Ключові особиМатковський Михайло Леонідович
Продукціяпральний порошок
Співробітники350
www.lotos.ua

ПрАТ «Вінницяпобутхім» — приватне акціонерне товариство[1], що є одним з провідних виробників миючих засобів в Україні. З 2006 року і до націоналізації в 2024-му підприємство належало російському олігарху Володимиру Плесовських.

Історія

[ред. | ред. код]

Підприємство було створене 22 грудня 1999 року на базі решток виробничого об'єднання «Хімпром».

«Вінницяпобутхім» став нащадком Вінницького хімічного заводу, підприємства з віковою історією і одним з основних промислових об'єктів Вінниці. В різні часи заклад називався по різному: в листопаді 1921 — фосфатний завод, згодом суперфосфатний завод, вінницький хімкомбінат, хімзавод імені Свердлова, виробниче об'єднання «Хімпром». Основні види продукції заводу були фосфатні добрива, пральний порошок, кормові домішки. Кількість працівників — близько 4500. Завод мав житловий фонд і розгалужену соціальну інфраструктуру.

Наприкінці 1990-х років завод припинив свою роботу через нерентабельність виробництва, з багатомільйонної заборгованістю робітникам. Переважна кількість виробничих потужностей була демонтована, територія і об'єкти заводу були поділені між кількома орендаторами. «Вінницяпобутхім» не має повного виробничого циклу, випускає свою продукцію на базі привезеної сировини.

Націоналізація

[ред. | ред. код]

24 липня 2024 року ВАКС задовольнив заяву Міністерства юстиції про АТ «Невская косметика» санкцій[2]. АТ «Невская косметика» є російським виробником побутової хімії, зокрема, брендів «Ушастый нянь», «Мистер чистер», «Sarma». Її власником є російський олігарх, член партії «Єдина Росія» Володимир Плесовських. Компанія придбала «Вінницяпобутхім» 2006 року[3]. В дохід держави стягнуто 100 % акцій підприємства[4][5][6].

Продукція

[ред. | ред. код]

Пральні порошки

[ред. | ред. код]
  • «Вінницький Лотос подвійний аромат» — родина порошків «ЛОТОС» з посиленим ароматом і пральною здатністю. Випускаються в картонних пачках по 450 г з ароматами лимону, яблука, троянди та лілії. Це багатофункціональні пральні порошки для повсякденного використання. Порошки містять алкілбензол-сульфонати (АБСФ) як миючу основу.
  • «Вінницький Лотос» — перереєстрована у 2001 році для захисту від підробок серія пральних порошків «Лотос». Випускається у пачках по 450 грам, екопаках по 0,9 кг і 1,8 кг, сошетах по 150 грам. Існують такі марки порошків цієї серії, як «Лотос М», «Лотос Лимон», «Лотос Свіжість», «Лотос Супер», «Лотос Біо+». З серпня 2003 року пральні порошки серії «Вінницький Лотос» представлені у новій пачці з оглядовим віконцем. Це має захищати порошок від підробки.
  • «Макс» — родина пральних порошків: «МАКС універсал Лимон», «МАКС універсал Свіжість» та «МАКС біо плюс» для щоденного прання.
  • «Біо-Н» — пральний порошок з потрійною формулою ензимів для видалення плям білкового походження (кров, молоко, яєчний білок, какао, залишки їжі, піт та ін.). Випускається в пачках по 450 грам з ароматами яблука та лимону.

Засоби для чистки

[ред. | ред. код]

«Лотос Лимон» та «Лотос Аромат квітів» — продукти серії порошків для чистки «ЛОТОС». Порошок призначений для чищення фаянсових, порцелянових, керамічних та емальованих поверхонь, кахлю й сантехнічного обладнання від жирових, харчових забруднень та іржі.

Технічні мийні засоби

[ред. | ред. код]
  1. «Ремос» — використовується для очищення і знежирення деталей, вузлів техніки і тракторів під час ремонту.
  2. «ТМОК»
  3. «КМ-19»
  4. «Лабомід-102»
  5. «Лабомід-203»
  6. «Вінвал» («Сінвал»)
  7. «ОПМ-1»

Посилання

[ред. | ред. код]
  1. Приватне акціонерне товариство «Вінницяпобутхім»
  2. Рішення у справі № 991/5120/24
  3. У Вінниці націоналізують завод російського олігарха. 25.07.2024, 11:39
  4. Повідомлення Міністерства юстиції України. 25.07.2024
  5. ВАКС повернув державі 100% акцій заводу "Вінницяпобутхім", який належить російській компанії. // Автор: Юлія Ковалишена. 25.07.2024, 11:39
  6. ВАКС дозволив націоналізувати завод, який належав члену "Єдиної Росії". РБК-Украина (укр.). Процитовано 28 липня 2024.