Гасан-ага

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гасан-ага
тур. Hasan Ağa
Народився 1486
Сардинія, Італія
Помер невідомо
Алжир, Заяніди
Країна  Османська імперія
Діяльність офіцер ВМФ
Посада Beylerbey of Algiersd
Військове звання адмірал
Конфесія іслам

Гасан-ага (тур. Hasan Ağa) або Хадим Гасан-ага (тур. Hadım Hasan Ağa), також Гасан Євнух — сардинський ренегат і фактичний правитель османського Алжирського еялету з 1533 по 1545 рік. Розбив Алжирську ескспедицію іспанських військ на чолі з імператором Карлом V Габсбургом у 1541 році.

Біографія[ред. | ред. код]

Гасан-ага (слово «ага» означає «офіцер») — сардинець, захоплений в дитячому віці Хайр ад-Діном Барбароссою під час пограбування поселення на Сардинії. Барбаросса зробив з нього євнуха і призначив своїм управителем і своїм помічником.

Коли султан Сулейман I в 1533 році викликав Барбароссу з Алжиру до Константинополя, щоб призначити його капудан-пашею флоту Османською імперії, Хайр ед-Дін залишив Гасан-агу керувати замість себе Алжиром і призначив його адміралом османського флоту Алжиру[1][2].

У 1534 році, коли Барбаросса вів свої кампанії в Тунісі, Гасан-ага керував від його імені Алжиром[2] . Оскільки Барбаросса, як головнокомандувач османського флоту продовжував перебувати в Стамбулі, Гасан-ага залишався фактичним правителем Алжиру до 1545 року, Гасан-ага керував обороною Алжира під час іспанської Алжирської експедиції 1541 року, в якій Барбаросса не брав участі і яка закінчилася катастрофічними для Карла V результатами[2][3]. У квітні 1542 року він напав на еміра Куку Сі-Ахмеда Белкаді, який надав допомогу Карлу V під час нападу на Алжир. Зіткнувшись із шеститисячною армією, Сі-Ахмед Белкаді визнав свою залежність від Гасана-аги і сплатив йому данину грошима та худобою[3].

Після виходу Барбаросси у відставку в 1544 році, син Барбаросси Гасан-паша був призначений бейлербеєм Алжиру, щоб замінити свого батька, і таким чином змінив Гасана-агу на посаді фактичного правителя Алжирського еялету[2].

Гасан-ага помер до вересня 1545 року.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. A history of the Maghrib in the Islamic period by Jamil M. Abun-Nasr p.151ff. Архів оригіналу за 6 грудня 2021. Процитовано 7 грудня 2021.
  2. а б в г «Leaving the government of Algiers to his khalifa, Hasan Agha, Barbarossa entered Tunisia, seized La Goulette (Aug. 16, 1534) and from there advanced on Tunis.» in E.J. Brill's first encyclopaedia of Islam 1913—1936 by M. Th. Houtsma p.872 [Архівовано 18 жовтня 2021 у Wayback Machine.]
  3. а б Handbook for travellers in Algeria and Tunis, Algiers, Oran, Constantine … by John Murray (Firm), Sir Robert Lambert Playfair p.38. Архів оригіналу за 6 грудня 2021. Процитовано 7 грудня 2021.