Гватемальська партія праці

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гватемальська партія праці
Країна  Гватемала
Засновник José Manuel Fortunyd
Дата заснування 1949
Дата розпуску 1998
Ідеологія марксизм-ленінізм
Офіційний сайт partidocomunistadeguatemala.blogspot.com

Гватемальська лейбористська партія (ГПП, Partido Guatemalteco del Trabajo) — заснована в місті Гватемала 28 вересня 1949 року під назвою Комуністична партія Гватемали.

Історія[ред. | ред. код]

На другому з'їзді (1952) було прийнято програму і статут партії, перейменовано її на ГПП. Спадкоємиця Компартії Гватемали (1922—32). З 1954 року, після реакційного перевороту в країні, оголошена поза законом, діє в підпіллі. Третій з'їзд ГПП (1960) прийняв «Політичну платформу», в якій висунув завдання боротьби проти реакційного режиму, за створення демократичного революційного уряду. ГПП проводить принципову лінію на досягнення єдності з усіма революційними організаціями країни, що борються проти профашистської хунти. Четвертий з'їзд ГПП (1969) схвалив новий статут і програму партії, яка визначає завдання гватемальської революції як аграрної, антиімперіалістичної, національної, в перспективі спрямованої на побудову соціалістичного суспільства. У статуті визначено роль партії як керівника революційної боротьби гватемальського народу. ГПП зазнає жорстоких переслідувань. У 1972 і 1974 роках були заарештовані і звербувані генеральний секретар Центрального Комітету ГПП Беніто Альварадо Монсон і Увальдо Альварадо Арельяно, які були жорстоко вбиті. ГПП брала участь у роботі міжнародних нарад комуністичних і робітничих партій у 1957, 1960, 1969 роках. Друкований орган партії — газета «Вердад» (українська назва — «Правда»).[1]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. ГВАТЕМАЛЬСЬКА ПАРТІЯ ПРАЦІ // Українська радянська енциклопедія : у 12 т. / гол. ред. М. П. Бажан ; редкол.: О. К. Антонов та ін. — 2-ге вид. — К. : Головна редакція УРЕ, 1978. — Т. 2 : Боронування — Гергелі. — С. 495.