Герберт Байєр

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герберт Байєр
англ. Herbert Bayer
Народження 5 квітня 1900(1900-04-05)[1][2][…]
Haag am Hausruckd, Гріскірхен, Верхня Австрія, Австрія[4]
Смерть 30 вересня 1985(1985-09-30)[1][3][…] (85 років)
  Монтесіто, Санта-Барбара, Каліфорнія, США
Країна  Австрія
 США[6]
Навчання Баугауз
Діяльність типограф, архітектор, графічний дизайнер, фотограф, художник, скульптор, графік
Напрямок Баугауз
Роки творчості 1921[7]1975[7]1975[7]
Член Американська академія мистецтв і наук і American Abstract Artistsd[8]
Твори Double Ascensiond
У шлюбі з Irene Bayer Hechtd[9] і Joella Syrara Haweisd[9]
Брати, сестри Max Bayerd[10]
Роботи в колекції галерея Бельведер, Міннеаполіський інститут мистецтваd, Музей мистецтв Нельсона-Аткінсаd, Тейт, Національна галерея мистецтв, Національна галерея Вікторії, Музей сучасного мистецтва Сан-Франциско[11], Музей сучасного мистецтва (Нью-Йорк)[12], Художній інститут Чикаго, ASR art collectiond[13], Музей Ізраїлю, Смітсонівський музей американського мистецтва, Музей мистецтв округу Лос-Анжелес, Баварські державні колекції картинd, Музей американського мистецтва Вітні, Художній музей Сієтла, Міський музей (Амстердам)[14], Ackland Art Museumd[15], Dalhousie Art Galleryd[16], Гарвардський художній музей, Busch–Reisinger Museumd, Музей Фолькванг, Нова національна галерея, Музей мистецтва та історії культуриd, Picker Art Galleryd і Photography Collectiond[17]
Нагороди
Австрійський почесний знак «За науку й мистецтво»

Римська премія[d]

Член Американської академії мистецтв і наук[d]

Медаль AIGAd

honorary Royal Designer for Industryd (1984)

Сайт herbertbayer.org

CMNS: Герберт Байєр у Вікісховищі

Герберт Баєр (нім. Herbert Bayer; 1900, Хаг-ам-Хаусрукк — 1985, Монтесіто) — австрійський графічний дизайнер, художник, фотограф, скульптор. Був видатним представником художнього руху Баухауз.

Біографія[ред. | ред. код]

Герберт Баєр народився 5 квітня 1900 року в невеликому селі біля Зальцбурга у північній частині Австрії. У 19 років він став учнем художника Георга Шмідтхаммера, у майстерні якого займався створенням постерів та рекламних плакатів. У 21-річному віці Баєр вирушив до Німеччини, де попрацювавши якийсь час у майстерні віденського архітектора Еммануеля Маргольда, незабаром приєднався до художнього руху Баухауз.

У 1925 році Герберт прийняв на себе керівництво друкарсько-рекламним цехом школи Баухаус в Дессау, там він відповідав за дизайн друкованих видань.

З 1928 року Баєр обіймав посаду арт-директора німецького видання журналу «Vogue». 1938 року переїхав до Америки, де протягом наступних років працював у сфері дизайну.

Протягом усього творчого шляху Герберт Баєр організував понад 150 персональних виставок, а його роботи привертали серйозну увагу — роботам Баєра присвячувалися статті та книги. У наш час творчість Баєра перебуває у понад 40 музеях Європи та Америки, а також у багатьох приватних колекціях. У фотоскульптурі «Метаморфоза» Баєр посилався на свою відому обкладинку журналу школи Баухауз від 1928 року, вкотре використовуючи геометричні тіла, такі як куби, сфери та конуси.

Примітки[ред. | ред. код]