Глибокорозпушувач

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тризубний глибокорозпушувач
Принцип роботи глибокорозпушувача

Глибокорозпушувач — знаряддя чи машина для спеціальної обробки ґрунту на глибину понад 40 см (глибокого розпушування).

Принцип роботи та застосування[ред. | ред. код]

Робочим вузлом глибокорозпушувача є зуби (один чи кілька), які закінчуються долотами. Існують пасивні й активні глибокорозпушувачі[1]. В активних долота під час роботи здійснюють поступальний і коливальний рух, у пасивних — тільки поступальний.

Зуби активних глибокорозпушувачів мають привод від вала відбору потужності трактора[2].

Глибокорозпушувач застосовується головним чином для кришення, розпушення ґрунту з метою поліпшення її фізичних і біологічних властивостей[1]. Розпушування не підіймає при оранці скибу ґрунту й підвищує її водопроникні і повітропроникні характеристики, що сприяють розвиткові коріння рослин. Передумовою для застосування цього знаряддя є тривалі застої води на полях, що утворюються навесні чи по рясних дощах.

Принцип роботи[ред. | ред. код]

Як показано на схемі, леміш плуга (1) чи зуб культиватора (2) при обробці ґрунту не досягає глибини ущільненого шару (3)[3][4], що затримує просочування вод після танення снігів чи рясних злив з поверхневого водоносного шару (на схемі 4) до першого підґрунтового водного горизонту (6). Долото глибокорозпушувача здатне проривати борозни в ущільненому водозатримуючому шарі, при цьому поверхневі води через менш щільні шари потрапляють до підґрунтового водного горизонту (5). Таким чином насіння не замокає і не гниє, що в цілому сприяє сходженню насіння і підвищенню врожаїв на полі.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Waszkiewicz, Kuszewski, 1998, с. 31.
  2. Waszkiewicz, Kuszewski, 1998, с. 32.
  3. Ущільнений шар утворюється при тривалому багаторічному застосуванні на полях ґрунтообробної техніки. Техніка своєю масою через колеса чи гусениці постійно «накочує» глиномісткі частки, створюючи щільну кірку на певній глибині. Залежно від щільності і структури ґрунтів він повністю відновлюється за 3-5 років роботи техніки на полях після останнього глибокорозпушення тому радять повторювати процес через 2-3 роки.
  4. Глибина такого шару може коливатися від 45 до 70 см, залежно від структури ґрунту.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Krężel R., Parylak D., Zimny L. Zagadnienia uprawy roli i roślin. AR Wrocław 1999, 257 ss. (пол.)
  • Czesław Waszkiewicz, Józef Kuczewski. Maszyny rolnicze. Cz. 1, Maszyny i urządzenia do produkcji roślinnej. — Warszawa : Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, 1998. — ISBN 8302060526. (пол.)