Гориця (пагорб)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гориця
Вхід до парку на пагорбі Гориця

Гориця (чорн. Gorica) — лісистий вапняковий пагорб, розташований в центрі Подгориці, що дав місту сучасну назву (дослівно — «(місто) під Горицею»).

Попри невелику висоту (до 130 метрів) Гориця добре захищає чорногорську столицю від північних вітрів взимку, натомість влітку температура повтря на пагорбі є значно нижчою, аніж в центрі міста.

Історія[ред. | ред. код]

В давнину на пагорбі існувало іллірійське, а потім римське святилище. За часів Діоклетіана на Гориці була встановлена величезна статуя божества із палицею, обвитою змією, — ототожнюваного з Ескулапом або ж Сатурном. З утвердженням християнства статую повалили, а її залишки втопили в річці Морача, а на місці святилища звели церкву святого Георгія.

Арабський географ Аль Масуді називав Горицю «Чорною горою» — можливо її так іменували за темним кольором лісу, що вкривав пагорб. Це повідомлення можна вважати першою згадкою майбутньої назви цілої країни — Чорногорія[1].

Як в давнину, так і в середньовіччі Гориця була й стратегічної точкою і виконувала функції спостережного пункту.

Після другої світової війни на пагорбі був зведений пам'ятник партизанської слави, а сам пагорб, що на той час вже втратив первісний ліс був знову засаджений деревами і перетворений на парк.

У 2018 році на Гориці був відкритий середземноморський сад[2].

У 2022 році пагорб був оголошений пам'ятником природи[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Мустафін О. Чорногорія. Подорож історією. К., 2022, с.26-27
  2. Mediteranski vrt dom 700 sadnica i prva zelena učionica u Podgorici. Архів оригіналу за 12 жовтня 2019. Процитовано 16 вересня 2022.
  3. Park šuma Gorica proglašena Spomenikom prirode. Архів оригіналу за 20 вересня 2022. Процитовано 16 вересня 2022.