Дайфед

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Wales

Дайфед
Dyfed

Географія
Країна Велика Британія
Регіон Уельс
Адм. центр {{{Адміністративний центр}}}
Площа 5765.75 км² ({{{Місце за площею}}}-е місце)
Код ISO 3166 {{{Код ISO 3166}}}
[[Файл:]]

Демографія
Населення (2007) 375,200[1] осіб. ({{{Місце за населенням}}}-е місце)
• Густота 65 осіб/км²
Демографія
Мапа

Дайфед (Welsh pronunciation: [ˈdəvɛd]) — збережене графство на південному заході Уельсу. Це переважно сільська місцевість з береговою лінією на Ірландському морі та Брістольському каналі.

Між 1974 і 1996 роками Дайфед також називалася рада округу, і ця назва досі використовується для певних церемоніальних та інших цілей.

Історія[ред. | ред. код]

Дайфед є збереженим графством Уельсу. Спочатку він був створений як адміністративна рада графства 1 квітня 1974 року відповідно до Закону про місцеве самоврядування 1972 року та охоплював приблизно ту саму географічну територію, що й стародавнє князівство Дехойбарт, але за винятком півострова Гауер і території на захід від річки Таве.

Вибір назви Дайфед ґрунтувався на історичній назві регіону, який колись заселили ірландці Дейсі, а сьогодні відомий як Пембрукшир. Історичний Dyfed ніколи не включав Кередигіон і лише ненадовго включав Кармартеншир. Сучасний Дайфед утворився з адміністративних графств, які відповідали стародавнім графствам Кардіганшир, Кармартеншир і Пембрукшир. Наступного дня його було розділено на райони місцевого самоврядування[2].

Адміністративний повіт
1889–1974
Райони місцевого самоврядування
1974–1996 роки
Кардиганшир Кередигіон
Кармартеншир Кармартен, Дінефр, Лланеллі
Пембрукшир Преселі, Південний Пембрукшир

Штаб[ред. | ред. код]

Адміністративним центром ради графства Дайфед був Кармартен, а найбільшим поселенням був Лланеллі. Серед інших значних населених пунктів були Гаверфордвест, Мілфорд-Гейвен і Аберіствіт[2].

Географія[ред. | ред. код]

Дайфед має довге узбережжя Ірландського моря на заході та Брістольський канал на півдні. Він межує зі збереженими графствами Гвінед на півночі, Повіс на сході та Західний Гламорган на південному сході.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Office for National Statistics – 2007 estimate [Архівовано 28 липня 2011 у Wayback Machine.] (using 2003 preserved borders for Camarthenshire, Ceredigion, Pembrokeshire
  2. а б Dyfed County Council Records. Carmarthenshire Archive Service. Архів оригіналу за 23 May 2012. Процитовано 1 травня 2016.