Данило Щербина

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Дани́ло Щерби́на (? — ?) — український козак та шляхтич, керівник корнинських надвірних козаків.

Життєпис[ред. | ред. код]

Данило Щербина мешкав у містечку Корнин, що належало родині Проскур-Сущанських. Очолював ватагу корнинських надвірних козаків, що захищала замок Проскур від народних невдоволень і гайдамацьких рейдів. Під час Коліївщини у 1768 році гайдамацькі ватаги з'явилися в Корнині під командуванням Івана Бондаренка. В Макарові Данило Щербина по-зрадницьки захопив у полон ватажка гайдамаків, якого згодом стратили у Чорнобилі.

В нагороду за цю послугу дідич Корнина Каєтан Проскура-Сущанський у 1790 році добився на сеймі надання Щербині спадкового шляхетства зі звільненням від усіх обов'язків згідно з законом 1775 року та негайного виділення йому зі скарбниці 9000 злотих для невідкладного придбання земських ґрунтів. Факт нобілітації Щербини був записаний у книзі прав.

Посилання[ред. | ред. код]

  • Słownik geograficzny Królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich, Tom IV (Kornin) (пол.) . Архів оригіналу за 1 січня 2014. Процитовано 21 червня 2017.
  • Букет Євген. Іван Бондаренко — останній полковник Коліївщини. Історичний нарис. — Київ: Видавництво «Стікс», 2014. — 320 с. ISBN 978-966-2401-09-7