Двора Нецер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Двора Нецер
Народилася 1 травня 1897(1897-05-01)
Мена, Менська волость, Сосницький повіт, Чернігівська губернія, Російська імперія
Померла 4 січня 1989(1989-01-04) (91 рік)
Ізраїль
Поховання Трумпельдорd
Країна  Ізраїль
 Російська імперія
 Підмандатна Палестина
Діяльність політична діячка, вихователька
Alma mater ХНУ імені В. Н. Каразіна
Знання мов іврит
Заклад ХНУ імені В. Н. Каразіна
Посада депутат Кнесету[d][1]
Партія Мапай і Авода
У шлюбі з Sheraga Netserd
Діти Rina Shapirad

Двора Нецер (івр. דבורה נצר‎; уроджена Діскіна; нар.. у 1897 році, Мена, Чернігівська губернія, Російська імперія — 4 січня 1989 року, Ізраїль) — ізраїльський політик, депутат кнесету (перші шість скликань) від «МАПАЙ» і «МААРАХ».

Походженення та навчання[ред. | ред. код]

Двора Діскіна народилася у містечку Мена, Чернігівської губернії, Російської імперії (нині Чернігівська область). Її батьки — Шимон Лейба Діскін (любавицький хасид) і Песя Шульман.

Могила Нецерів у Тель-Авіві

Двора закінчила гімназію, навчалася в університеті Катеринослава, закінчила Харківський університет, де вона вивчала біологію, в 1921 році. Займалася викладацькою діяльністю.

Живучи в Російській імперії, брала участь у рухах «га-Халуц» і «Цеїрей Ціон», за що пізніше арештовувалась радянськими властями. У 1920 році вона вийшла заміж за Шраґу Носовицького, який став пізніше відомим під ім'ям Шраґа Нецер, активного функціонера МАПАЙ.

Еміграція[ред. | ред. код]

Родина іммігрувала в підмандатну Палестину в 1925 році. Двора стала працювати в школі робітничої молоді, пізніше вона була директором школи. У 1937 році стала делегатом 20-го сіоністського конгресу в Цюріху.

Політична діяльність[ред. | ред. код]

У 1949 році була обрана до кнесету 1-го скликання від МАПАЙ, отримавши місце в комісіях з послуг населенню і по освіті та культурі. Посади в тих же комісіях зберегла в кнесеті 2-го скликання[2].

В 1955 році була переобрана в кнесет 3-го скликання, де працювала в комісії кнесету, по освіті і культурі, з послуг населенню. В кнесеті 4-го скликання до цих посад додалося членство в комісії із закордонних справ і оборони, а також у законодавчій комісії кнесету.

Отримала посаду голови комісії кнесету під час роботи 5-ї парламентської каденції. В кнесеті шостого скликання обіймала посаду заступника спікера. Працювала в кнесеті до 1969 року.

Смерть[ред. | ред. код]

Померла 4 січня 1989 року, похована поряд із чоловіком Шраґой на кладовищі Трумпельдор в Тель-Авіві.

Родина[ред. | ред. код]

У 1922 році Двора Нецер народила сина Моше, який став видатним діячем «Пальмах» і Армії оборони Ізраїлю. Син Моше Іцхак Нецер загинув у 1967 році[3].

Донька Рина народилася в 1932 році, вона отримала Премію Ізраїлю в галузі освіти (1996)[4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. חה"כ דבורה נצר (נוסוביסצקי)Кнесет.
  2. Двора Нецер(рос.) (англ., івр.) на сайті Кнесету
  3. Нецер, Ицхак. // izkor.gov.il. Архів оригіналу за 3 березня 2016. Процитовано 8 січня 2013.
  4. Биография [Архівовано 16 березня 2014 у Wayback Machine.] в книге Давида Тидхара «Энциклопедия еврейских первопроходцев в Палестине и их детей», с. 3094

Посилання[ред. | ред. код]