Девід Келлі (сценарист)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Девід Келлі
англ. David E. Kelley
Дата народження 4 квітня 1956(1956-04-04)[1][2][3] (68 років)
Місце народження Вотервіль, Кеннебек, Мен, США
Громадянство  США
Alma mater Принстонський університет і Boston University School of Lawd
Професія кінопродюсер, сценарист, адвокат, виконавчий продюсер, шоуранер, телепродюсер
Нагороди
IMDb ID 0005082
CMNS: Девід Келлі у Вікісховищі

Девід Едвард Келлі (англ. David Edward Kelley; нар. 4 квітня 1956, Вотервіль, Мен) — американський телевізійний сценарист і продюсер, лауреат одинадцяти премій «Еммі».

Раннє життя[ред. | ред. код]

Девід Едвард Келлі (англ. David Edward Kelley) народився 4 квітня 1956 року в містечку Вотервіль, штат Мен, а виріс у Бельмонті, Массачусетс, де навчався в середній школі Бельмонт-Гілл (англ. Belmont Hill School).

Частина дитинства та молодості Келлі пов'язана з хокеєм, адже його батько Джек Келлі[en] відзначений у Залі хокейної слави США[en]. У сезоні 1972—1973 Всесвітньої хокейної асоціації, коли Джек Келлі був тренером команди «Гартфорд Вейлерс», Девід працював його помічником. Під час навчання в Принстонському університеті (випуск 1979, «політологія») Келлі був капітаном чоловічої збірної з хокею «Принстон тайгерз».

Для дипломної роботи на ступінь бакалавра Келлі обрав американський Білль про права, презентацію якого перетворив на сценічну виставу. Перед цим у вигляді віршованої поеми від представив одну з курсових робіт на тему стосунків президента Джона Кеннеді та кубинського лідера Фіделя Кастро.

Має ступінь доктора юридичних наук після навчання в Юридичній школі Бостонського університету (англ. Boston University School of Law) (не плутати з науковим ступенем).

Творча кар'єра[ред. | ред. код]

У 1983 році задля розваги почав писати сценарій юридичного трилера, який у 1986 році здобув телевізійну премію, а наступного року був екранізований режисером Джаддом Нельсоном[en] як художній фільм «Постріл від стегна»[en].

Основні телевізійні роботи[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]