Демченко Микола Федорович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Демченко Микола Федорович
Народився 4 червня 1949(1949-06-04) (74 роки)
Селище, Сокирянський район, Чернівецька область, Українська РСР, СРСР
Діяльність художник
Alma mater Вижницький коледж прикладного мистецтва імені Василя Шкрібляка

Микола Федорович Демченко (нар. 4 червня 1949, с. Селище Сокирянський район Чернівецька область) — український художник, дизайнер, член Спілки дизайнерів України.

Біографія[ред. | ред. код]

Закінчив Вижницьке училище прикладного мистецтва.

Спершу працював художником-графіком на заводі пластмасових виробів у м. Здолбунів Рівненської області. У 1968—1970 роках проходив строкову службу у лавах Радянської армії. З 1970 року працював у Чернівцях старшим інженером машинобудівного заводу імені Ф. Е. Дзержинського, а також на фабриці народних промислів «Буковина».

З 1971 року навчався на факультеті дизайну Харківського художнього інституту, а закінчивши його пррацював як художник-конструктор на верстатобудівному заводі у Дніпропетровську, потім — як провідний художник-конструктор Дніпропетровського інституту місцевої промисловості.

З 1984 року працював у Харківському спеціальному конструкторському бюро технічних засобів, а з 1985 року — у Київському інституті технічної естетики.

У 1986—1988 роках — головний художник-конструктор в Інституті «Промтехкомплекс».

Нині художник-дизайнер продовжує працю у Київському державному інституті декоративно-прикладного мистецтва та дизайну імені Бойчука.

Творча діяльність[ред. | ред. код]

Член Спілки дизайнерів України. Виконав ряд професійних робіт на різні теми та отримав 25 авторських свідоцтв на промислові зразки. На виставці народного господарства у Москві нагороджений дипломом І ступеня і золотою медаллю. У 1987 році — делегат від України І-го з'їзду дизайнерів. у 1980 р.- учасникм міжнародної виставки «Плакат». Розробив емблему футбольної команди «Дніпро». Демченко Микола Федорович автор численних інтер'єрів: з них — на фірмі «ICL» (комп'ютерні мережі), ігровий зал казино «Будапешт»… У Києві ряд пам'яток-проектів М.Демченка: арки парків, оздоблення фасадів, алей, екзотичні дитячі майданчики.

Виставки, на яких були представлені твори художника[ред. | ред. код]

  • Італія (1977) — «Промислові роботи».
  • Югославія (1979)- «Хірургічний пристрій».
  • Москва (1980) — «Дизайн України».

Джерела[ред. | ред. код]

  • Гусар Ю. Художник-дизайнер із Селища [про Миколу Демченка] / Юхим Гусар // Буковинське віче. — 2014. — № 23 (5 черв.). — С. 2.
  • Гусар Ю. Микола Федорович Демченко / Юхим Гусар // Буковинське віче. — 2017. — 1 червня (№ 19). — С. 2.
  • Демченко Микола Федорович.
  • Демченко Микола Федорович: Різноплановий художник, дизайнер, член Спілки дизайнерів України // Буковина: Імена славетних сучасників. — Київ: ТОВ «Світ Успіху», 2005. — С. 158. — ISBN 966-8352-02-05.
  • Демченко Микола Федорович // Гусар Ю. С. Дністровий зорепад: Штрихи до енциклопедичного словника-довідника «Літературно-мистецька Сокирянщина» / Юхим Гусар. — Чернівці : ВІЦ «Місто», 2010. — С. 31—32.