День державності Чорногорії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
День державності Чорногорії
Офіційна назва День державності
Ким святкується Чорногорія Чорногорія
Дата 13 Липня

День державності (чорногорською: / Dan državnosti) — національна річниця Республіки Чорногорія.

Також його називають «Днем держави», це свято, яке відзначається 13 липня кожного року на згадку про день, коли Берлінський конгрес визнав Чорногорію двадцять сьомою незалежною державою у світі в 1878 році.[1]

Видатною фігурою періоду незалежності від Османської імперії 1878 року був принц Чорногорії Нікола I Петрович — перший король і засновник Королівства Чорногорії, який відіграв чималу роль на Берлінському конгресі 1878 р. та забезпечив незалежність Чорногорії від османського правління.

Однак панівною фігурою того часу залишається князь-єпископ Чорногорії Петро II Петрович-Негош, який дав поштовх періоду культурного розвитку цієї балканської країни.

Цю національну річницю не слід плутати з Днем незалежності Чорногорії, який відзначається 21 травня кожного року в пам'ять про дату референдуму про незалежність Чорногорії в 2006 році, який вказував на те, що 55,5 % чорногорців виступають за суверенну націю.[2]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. ZAKON O DRŽAVNIM I DRUGIM PRAZNICIMA[недоступне посилання] — Official Gazette of Montenegro Nr. 27/2007 (17.5.2007)
  2. День незалежності Чорногорії - Почесне консульство Чорногорії в Україні - Почесне консульство Чорногорії в Україні (укр.). Архів оригіналу за 1 лютого 2020. Процитовано 25 травня 2020.