Джеваріє Меджитова

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джеваріє Меджитова
Народилася 7 жовтня 1913
Чалтемір, Керченський район, Кримська АРСР
Померла 4 вересня 1992
Ташкент, Узбекистан Узбекистан
Громадянство СРСР СРСР
Діяльність поетка, вчителька
Alma mater КДПІ (1939)
Мова творів кримськотатарська
Батько Абдульмеджіт
Мати Ресімхан
Діти дочка Сейяре Меджитова

Джеваріє Меджитова (7 жовтня 1913, Чалтемір, Керченський район — 4 вересня 1992, Ташкент, Узбекистан) — кримськотатарська поетка і педагог.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народилася 7 жовтня 1913 року у селі Чалтемір. Батько, Абдульмеджіт — м'ясник. Мати, Ресімхан — вела домашнє господарство. Всього в родині росло п'ятеро дітей[1] .

Закінчивши школу у рідному селі, вступила до Ялтинського педагогічного технікуму. Працювала вчителькою початкових класів при Керченському металургійному заводі . Під час педагогічної практики писала вірші, які згодом публікувалися у молодіжній газеті «Яш къувет» (Молода сила)[2] .

У 1935 році вступила на факультет кримськотатарської мови і літератури Кримського державного педагогічного інституту імені М. В. Фрунзе. Навчалася разом з Аметом Мефаєвим, Юнусом Теміркаєм, Різою Халідом, які стали згодом письменниками[1] . Під час навчання Меджитова захопилася фольклором[2] . У 1938 році написала вірш, присвячений безпосадковому перельоту Москва — Далекий Схід, який був опублікований у газеті "Къызыл Къырым", а потім, у перекладі на російську мову, — у газеті "Червоний Крим". Закінчивши КДПІ в 1939 році, вступає до аспірантури і починає працювати в Науково-дослідному інституті мови та літератури ім. О. С. Пушкіна . У якості молодшої наукової співробітниці працює над темою кандидатської дисертації «Образ жінки в фольклорі кримськотатарського народу» і бере участь у фольклорних експедиціях .

У роки Великої Вітчизняної війни жила в селі Такъыл, де працювала вчителькою[1] . У 1944 році була депортована до Ташкенту . Завдяки вищій освіті отримала посаду економіста на заводі «Продмаш» . Через брак вчителів починає викладати російську мову у сільській школі. Потім працює методисткою в Орджонікідзевському районі, однак була звільнена звідти і потім протягом п'яти років працювала бібліотекарем.

Після зняття режиму спецпоселень Меджитова працювала завучкою, директоркою узбецьких і казахських шкіл. У 1965 році переїздить до міста Чирчик. Була постійною авторкою газети "Ленин байрагъы" (Ленінський стяг), також друкувалася в журналі «Йылдыз»[2][1] . Випустила чотири збірки віршів «Незабутні сторінки» (1970), «Серед зеленого листя» (1972), «Серед зеленого листя» (1974), «Квіти мого життя» (1987), а в 1980 році опублікувала книгу «Сад мого життя» .

Померла 4 вересня 1992 року у Ташкенті.

Пам'ять[ред. | ред. код]

4 жовтня 2013 року, до 100-річчя з дня народження Джеваріє Меджитової, у Сімферополі відбувся вечір її пам'яті[3] .

Сім'я[ред. | ред. код]

В Узбекистані вийшла заміж. Дочка Сейяре Меджитова (народ. 1950) — журналістка і публіцистка[1][4] .

Література[ред. | ред. код]

  • Кокієва А. Кусьмедим, акъикъат, йырладым сени (Не падала духом, оспівуючи правду) // Йылдыз (Зірка). 1998. № 4;
  • Усейнова Г. Джеваіре — перлина сучасної кримськотатарської культури // Голос Криму. 2003 17 жовтня .;
  • Діячі кримськотатарської культури; Къуртнезир.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д Бекирова Гульнара. Джеваире Меджитова [Архівовано 7 квітня 2020 у Wayback Machine.] (12 октября 2015) // Крым. Реалии
  2. а б в Джеваире Меджитова. Архів оригіналу за 7 квітня 2020. Процитовано 17 квітня 2020.
  3. В Симферополе отметили 100 лет со дня рождения Джеваире[недоступне посилання]
  4. Библиогостиная «Мусафирнен таныш олунъыз». Архів оригіналу за 20 квітня 2020. Процитовано 17 квітня 2020.

Посилання[ред. | ред. код]