Довгоноса акула

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Довгоноса акула
Акула молочна
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Хрящові риби (Chondrichthyes)
Підклас: Пластинозяброві (Elasmobranchii)
Надряд: Акули (Selachimorpha)
Ряд: Кархариноподібні (Carcharhiniformes)
Родина: Сірі акули (Carcharhinidae)
Рід: Довгоноса акула (Rhizoprionodon)
Whitley, 1929
Посилання
Вікісховище: Rhizoprionodon
Віківиди: Rhizoprionodon
EOL: 46559817
ITIS: 160199
NCBI: 34769
Fossilworks: 34662

Довгоноса акула (Rhizoprionodon) — рід акул родини сірі акули. Має 7 видів.

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина представників цього роду коливається від 60 см до 1,78 м при вазі від 10 до 22 кг. Спостерігається статевий диморфізм: самиці трохи більше за самців. Голова середнього розміру. Морда надзвичайно довга та дуже вузька. Звідси походить назва цих акул. Очі великі, круглі, з мигальною перетинкою. Бризкальця відсутні. Губні борозни чітко виражені, доволі довгі. Рот доволі великий. Зуби на обох щелепах переважно однакового розміру й форми. У неї 5 пар зябрових щілин. Тулуб стрункий, веретеноподібний. Грудні плавці невеликі та широкі. Мають 2 спинних плавця, з яких передній значно перевершує задній. Передній спинний плавець розташований між грудними і черевними плавцями. Хвостовий гетероцеркальний.

Забарвлення спини сіре з різними відтінками, сіро-буре, сіро-оливкове, коричнево-сіре, коричневе, синювате, фіолетово-коричневе. Черево має білий або біло-попелястий колір. На плавцях присутня біла або темна облямівка.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Тримаються глибин від 20 до 1000 м, континентального або острівного шельфу. Воліють затоки, лимани, мілину, верхніх шарів водної поверхні, гирл річок, піщаних, мулистих, піщано-мулястих ґрунтів. Здатні утворювати групи або зграї різного розміру. Здатні здійснювати вертикальні сезонні міграції, а також міграції уздовж берегової лінії. Живляться костистою рибою, головоногими та черевоногими молюсками, ракоподібними, морськими черв'яками, личинками морським тварин.

Статева зрілість самців настає при розмірах від 35 до 95 см, самиць — від 40 до 100 см. Це живородні акули. Вагітність триває від 10 до 12 місяців. Самиці народжують від 2 до 12 акуленят завдовжки від 21 до 80 см. Народження відбувається щорічно.

Тривалість життя від 5 до 10 років.

Ці акули є об'єктом промислового вилову та спортивного рибальства.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкає в Атлантиці: уздовж західного узбережжя Африки (від Мавританії до Анголи) та від канадської провінції Нью-Брансвік до Уругваю; Індійському океані: від східної Африки до Малайського архіпелагу, зокрема у Перській затоці й Червоному морі; в Тихому океані: від східної Австралії до Японії та від Каліфорнійської затоки до узбережжя Перу.

Види[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Carrier, J.C., J.A. Musick and M.R. Heithaus, eds. (2004). Biology of Sharks and Their Relatives. CRC Press. pp. 52-53. ISBN 0-8493-1514-X.
  • Kuno Sch. Steuben: Die Haie der Sieben Meere: Arten, Lebensweise und sportlicher Fang. Parey, Berlin 1989; Seite 100–101. ISBN 3-490-44314-4