Котяча акула

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Котячі акули
Котяча акула дрібноплямиста (Scyliorhinus canicula)
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Хрящові риби (Chondrichthyes)
Підклас: Пластинозяброві (Elasmobranchii)
Надряд: Акули (Selachimorpha)
Ряд: Кархариноподібні (Carcharhiniformes)
Родина: Котячі акули (Scyliorhinidae)
Рід: Котяча акула (Scyliorhinus)
Blainville, 1816
Scyliorhinus canicula
Linnaeus, 1758
Посилання
Вікісховище: Scyliorhinus
ITIS: 160053
NCBI: 7829
Fossilworks: 34663

Котяча акула (Scyliorhinus) — рід акул родини Котячі акули ряду Кархариноподібні. Має 18 видів.

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина представників цього роду коливається від 32 до 170 см. У значній частині видів спостерігається статевий диморфізм: самці більше за самиць. Ці акули типові для родини котячі акули. Голова коротка, відносно широка, трохи сплощена зверху, ю у деяких видів — клиноподібна. Морда округла. Очі великі, мигдалеподібні або вальні, з мигальною перетинкою. За ними розташовані невеличкі бризкальця. Ніздрі з невеличкими носовими клапанами. Губна борозна коротка, є лише на нижній губі, або зовсім відсутні. Рот помірного розміру, зігнутий чи дугоподібний. Зуби дуже маленькі, з 3 верхівками, з яких центральна є високою та гострою, бокові — крихітні. У них 5 пар зябрових щілин, дві останні пари розташовані над грудними плавцями. Тулуб стрункий. Луска тверда, велика. Шкіра груба, товста. Грудні плавці широкі, з округлими кінчиками. Мають 2 спинних плавця, з яких передній більше за задній. Анальний плавець широкий, низький. Хвостовий плавець, короткий (іноді довгий), вузький, гетероцеркальний.

Забарвлення спини білувате, коричневе з різними відтінками, жовтувате, сіре, червонувате. По спині, боках та плавцях розкидані темні або світлі плями, у багатьох видів — темні сідлоподібні плями. Черево світліше за спину та боки.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Тримаються на глибинах від 20 до 750 м, на континентальному шельфі та континентальному схилі. Воліють до мулистих, скелястих, кам'янистих ґрунтів. Активні вночі. Полює біля дна, є бентофагом. Живиться ракоподібними, молюсками, дрібною костистою рибою, морськими черв'яками (переважно поліхетами)

Це яйцекладні акули. Самиці відкладають від 2 до 20 яєць.

Не є об'єктом промислового вилову. Часто ловляться для тримання в акваріумах та океанаріумах, оскільки добре пристосовується до неволі.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкають в Атлантичному океані: від Північної Кароліни (США) до Уругваю, у Карибському басейні, від південних берегів Скандинавії до південної Африки (також в Середземному, Адріатичному, Егейському та Мармуровому морях); в Індійському океані: біля Коморських островів; Тихому океані: біля Філіппін, Індонезії, Китаю, Тайваню, Корейського півострова, Японії.

Види[ред. | ред. код]

Скам'янілість викопного виду Scyliorhinus elongatus (AMNH 13983)

Посилання[ред. | ред. код]



  1. Soares, K.D.A., Gomes, U.L. & De Carvalho, M.R. (2016): Taxonomic review of catsharks of the Scyliorhinus haeckelii group, with the description of a new species (Chondrichthyes: Carcharhiniformes: Scyliorhinidae). Zootaxa, 4066 (5): 501-534.