Дудич Володимир

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Володимир Дудич
Псевдо Василь (Волтер)
Народився 11 березня 1950(1950-03-11) (74 роки)
Чикаго, США
Країна  США
Діяльність політик, сенатор
Alma mater Northeastern Illinois Universityd
Членство сенатор штату Іллінойсd
Посада сенатор штату Іллінойсd
Термін 1985—2002 роки
Партія Республіканська партія США
Батько Іван Дудич
Мати Параскева Дудуич
Діти Валя Дудич Лупеску

Дудич Володимир Василь (*Walter W. Dudycz, 11 березня 1950 ) — американський політичний діяч українського походження, полісмен. Сенатор штату Іллінойс.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився у 1950 році у м.Чикаго у родині українських емігрантів Івана та Параскеви Дудичів. У 1968 році закінчив Вищу школу св. Трійці в Чикаго, до 1971 року проходив службу в армії. Впродовж року був учасником бойових дій у В'єтнамі.

У 1971 році пройшов курс навчання у поліцейській академії; працював патрульним у чиказькій поліції (1971—1978 роках), згодом — слідчим (1978—2000 роках).

У 1993 році отримав ступінь бакалавра політичних наук в Іллінойському університеті «Норсістерн» (Чикаго). У 2000 році вийшов на пенсію, відслуживши в чиказькій поліції майже 29 років.

Водночас проводив значну політичну роботу в республіканській партії. У 1985 році був уперше обраний сенатором штату Іллінойс.  Залишався на посаді впродовж 18-ти років, суміщав її з роботою в поліції. У відставку з поста сенатора подав у серпні 2002 року.

Досяг популярності серед населення Іллінойсу завдяки своїм ключовим програмам, зокрема, щодо зниження податків, фінансування шкільного навчання та боротьби зі злочинністю. Кар'єра як сенатора-республіканця, обраного від Чикаго — міста, що традиційно вважається оплотом американських демократів, є унікальною. Обіймаючи цю посаду, В. Дудич намагався дипломатично згладжувати протиріччя між місцевими демократами та республіканцями і направляти їх конкуренцію в конструктивне русло.

За час перебування на посаді сенатора надавав значну підтримку діяльності місцевих українських культурних установ. Зокрема, за його безпосереднім сприянням, урядом штату Іллінойс було надано грант Українському національному музею в розмірі 500 тис. доларів. Всіляко сприяв наданню допомоги Україні в сфері, в якій він є найбільшим фахівцем. Був одним із організаторів та співголовою міжнародної конференції по боротьбі зі злочинністю, проведеною спільно з МВС України в серпні 1994 року у Києві. Значне сприяння надав реалізації програми навчань представників органів місцевого самоврядування в Україні.

Родина[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]