Дякую вам за куріння

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Дякую вам за паління)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дякую вам за куріння
англ. Thank You for Smoking
Жанр комедія, драма
Режисер Джейсон Райтман
Продюсер Девід О. Сакс
Едвард Р. Прессман
Сценарист Крістофер Баклі (роман)
Джейсон Райтман
На основі Дякую вам за куріння (роман)
У головних
ролях
Аарон Екгарт
Кемерон Брайт
Кеті Голмс
Марія Белло
Девід Кокнер
Роб Лоу
Адам Броді
Сем Елліотт
Вільям Мейсі
Дж. К. Сіммонс
Роберт Дюваль
Оператор Джим Вайтакер
Композитор Рольф Кент
Кінокомпанія Searchlight Pictures
Дистриб'ютор Searchlight Pictures і Netflix
Тривалість 92 хв.
Мова англійська
Країна США США
Рік 2005
Кошторис $6.5 мільйонів[1]
Касові збори 39 323 027 $[2]
IMDb ID 0427944
foxsearchlight.com/thankyouforsmoking/

«Дякую вам за куріння» (англ. Thank You for Smoking) — американський комедійно-драматичний кінофільм 2005 року режисера Джейсона Райтмана. Фільм був знятий за романом Крістофера Баклі «Дякую вам за куріння» (інший переклад — «Тут курять»). Головну роль у кінофільмі виконав Аарон Екгарт.

Сюжет[ред. | ред. код]

Головний герой кінофільму «Дякую вам за куріння» Нік Нейлор працює лобістом американської сигаретної компанії. В той час, коли, здавалося б, увесь світ прекрасно знає, що сигарети вбивають людину, Нік Нейлор завдяки різноманітним софізмам замилює цьому світу очі й переконує в протилежному, виконуючи головне завдання компанії: зберігати таємниці й викривляти істину. І він дуже гарно справляється зі своєю роботою, лобіючи цигарку у кіно, у ток-шоу, ЗМІ тощо. Фільм демонструє його спосіб життя, світогляд і роботу і це все вдається зобразити у власній статті привабливій журналістці Гізер з газети «Вошингтон проуб» (англ. The Washington Probe). Нік Нейлор переспав з нею, а тому Гізер Голловей написала інформативну, чудову з точки зору журналістики статтю, в якій вона викрила всі подробиці життя Ніка. У житті Ніка почалась криза, оскільки стаття підірвала позиції не тільки тютюнових компаній, а й інших людей. Але згодом він долає кризу, бо в нього є друзі й син, який стежить за його кар'єрою і пишається своїм батьком. Врешті-решт, Нік успішно проходить сенаторські слухання і завдяки ораторській майстерності та власній гнучкості тримає себе достойно, але він збагнув, що син для нього важливіший за кар'єру, і у заяві журналістам після сенаторських слухань він оголошує, що більше не буде лобіювати цигарки. І він вчасно це зробив, оскільки цигарковий бізнес почав терпіти суттєві збитки.

Критика[ред. | ред. код]

  • Комедія, яка може сподобатись фанатам кіномистецтва і любителям кіно з попкорном.  — Susan Green, BOXOFFICE MAGAZINE

Нагороди[ред. | ред. код]

Фільм був номінований двома «Золотими глобусами» і виграв у конкурсі Independent Spirit Award за найкращий кіносценарій.

Особливості[ред. | ред. код]

Хоча у кінофільмі йдеться про куріння, у ньому не видно жодної особи, яка б курила. Єдиний виняток можна зустріти у сюжеті, який триває секунду, з Джоном Вейном, який був застрелений відразу після того, як закурив.

У ролях[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Thank You for Smoking Box Office. Box Office Mojo. Архів оригіналу за 1 червня 2010. Процитовано 25 грудня 2009.
  2. Box Office Mojo — 1999.

Посилання[ред. | ред. код]