Дік Петер Іванович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дік Петер Іванович
Народився 1884(1884)
Нойостервік
Помер 1937(1937)

Петер Іванович Дік (1884 - 1937 рр.) - запорізький інженер та винахідник.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився в Нойостервіку (с. Долинське, Запорізька область).

З 1911 року  – інженер-механік заводу Абрагама Копа в Шенвізе. На цьому підприємстві Петер працював і після його націоналізації. Згодом став головним інженером завод «Комунар». Саме під орудою головного інженера Діка на запорізькому підприємстві був розроблений  і виготовлений перший радянський комбайн. У 1930 році Петро Іванович Дік був нагороджений орденом Леніна – «за особливо видатні заслуги в організації будівництва заводу комбайнів і налагодження їх масового виробництва».

На жаль, видатний інженер-конструктор розділив долю багатьох хортицьких менонітів. У квітні 1937 року, у часи  сталінського Великого Терору, була заарештована низка керівників заводу «Комунар». Серед них – й менонітські батьки першого вітчизняного комбайна, інженери  Герхард Гамм, Корнеліус Паулс й Петро Дік.  16 вересня 1937 року за обвинуваченнями у нібито причетності до контрреволюційної диверсійної організації  та шкідництві всі вони  були засуджений до розстрілу та страчені у Дніпропетровську вже наступного ж дня.

До речі, 11 років у сталінських таборах провела й Ельсбета Дік – дружина інженера. Їх син та донька  Вальтер і Хільдегарда були відправлені у дитячий притулок для дітей «ворогів народу».

6 березня 1958 року  Петера Діка було виправдано та реабілітовано. Посмертно.

Вшанування пам'яті[ред. | ред. код]

У місті Запоріжжя вулицю Огарьова перейменують на вулицю Петра Діка.

Джерела[ред. | ред. код]