Ебраук

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Ебрук)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ebrauc
Ебраук
Римська Британія Flag
400 – 580 Дейра (королівство) Flag
королівство Ебрук: історичні кордони на карті
королівство Ебрук: історичні кордони на карті
Столиця Ебраук
Мови кумбрійська
Релігії християнство
Форма правління монархія
король
 - 400-420 Коель Старий
Історія
 - Засноване 400
 - Припинило існування 580
Вікісховище має мультимедійні дані
за темою: Ебраук

Ебраук — кельтська держава на території сучасної Великої Британії, що утворилася на початку V століття після залишення римськими військами провінцій Британії. Деякий час була найбільшою потугою на півночі Британії. З 420 року починається поступовий розпад Ебраука. З початку VI ст. починаються війни з англами. У 580 році остаточно підкорено королівством Дейра.

Історія[ред. | ред. код]

Утворення[ред. | ред. код]

Після відходу римлян з Британії утворився політичний вакуум. Брити сконцентрувалися навколо давньоримського міста-фортеці Еборакум. Засновником держави вважається Коель Старий. Назва держави Ебраук походить від римського міста Еборакум, що стало столицею бритської держави.

У 420 році від королівства відкололася держава Брінейх, а у 450 році — Регед. Втім в подальшому завдяки діяльності Мора ап Кенеу вдалося відбити напади піктів та англів. 470 року держава знову поділилася на власне Ебраук та Пенінни. Стало незалежним королівство Гододін.

Розвиток[ред. | ред. код]

За панування королів Ейніона, Артуіса та Еліффера відбулося найбільше піднесення держави. Було досягнуто внутрішньої політико-військової та економічної стабілізації. Водночас вдалося відбити усі напади піктів, англів та саксів.

Занепад[ред. | ред. код]

Евраук виявився в небезпечному сусідстві з англами, що утворили потужне королівство Берніцію, знищиви Брінейх. У 559 році англи захопили область Дейфір. З цього моменту починається війна за існування Ебраука. Опір кельтів тривав близько 20 років, після чого Ебраук припинив існування, його землі захопило англське королівство Дейра.

Королі[ред. | ред. код]

Географія[ред. | ред. код]

Землі держави Ебраук охоплювали територію від південно-східної Шотландії, графство Нортумберленд до Дербіширу і Північного Лінкольнширу та від Камбрії до Чеширу.

Мова[ред. | ред. код]

Основу становила кумбрійська мова, що була державною. Втім поширені були інші кельтські мови.

Релігія[ред. | ред. код]

З часів Кенеу ап Коеля починається процес християнізації бритських племен. Він завершився в правління короля Еліффера.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Christian Y.M Kerboul Les Royaumes Brittoniques au Très Haut Moyen Age Éditions du Pontig (Sautron 1997) (ISBN 2951031033).