Едвард Тафті

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Едвард Тафті
Edward R. Tufte
Народився 14 березня 1942(1942-03-14) (82 роки)
Канзас-Сіті, США
Країна  США
Діяльність професор, статистик, політолог
Alma mater Беверлі Гіллз (середня школа), Єльський університет і Стенфордський університет
Вчителі Даль Роберт Алан
Знання мов англійська[1][2]
Заклад Єльський університет
Членство Американська академія мистецтв і наук
Автограф
Нагороди

Грант Ґуґґенгайма (1976)

Член Американської статистичної асоціації[d] (1981)

Медаль AIGAd

Сайт edwardtufte.com

Едвард Рольф Та́фті (англ. Edward Rolf Tufte, народ. в 1942 році) — американський статистик, професор-емерит статистики, політології і комп’ютерних наук Єльського університету[3], відомий своїми працями з інформаційного дизайну[4].

Біографія[ред. | ред. код]

Едвард Рольф Тафті народився в 1942 році в Канзас-Сіті (штат Міссурі, США). Його батьків звали Вірджинія Тафті і Едвард І. Тафті. Він виріс у Каліфорнії, у Беверлі-Хіллз, закінчив середню школу Беверлі Хіллз. Тафті отримав ступені бакалавра і магістра зі статистики в Стенфордському університеті і ступінь доктора філософії з політології в Єльському університеті. Його дисертація, завершена в 1968 році, називалася «Рух за громадянські права і його опозиція». Згодом він викладав політичну економіку та аналіз даних під час публікації своїх трьох політичних книг у Школі Вудро Вільсона при Принстонському університеті.

У 1975 році Тафті, який проживав у Принстоні, запросили викладати курс статистики групі журналістів, які відвідували школу економіки. Він розробив для студентів курс читання та лекцій за статистичними графіками. Надалі він розвинув цей курс для об'єднаних семінарів з вченим-статистиком Джоном Тукі, піонером інформаційного дизайну. Матеріали цих курсів лягли в основу його першої книги з інформаційного дизайну, яка називається «Візуальне представлення великих обсягів інформації».

Тафті самостійно профінансував видання цієї книги в 1982 році, узявши другу заставну на свій будинок. При підготовці матеріалу книги він тісно співпрацював з дизайнером-графіком Говардом Граллою. Книга виявилася комерційно успішною, а її автор, науковий співробітник, який спеціалізувався на політичній науці, став визнаним експертом інформаційного дизайну.

Едвард Тафті придумав Іскрографік.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
  2. CONOR.Sl
  3. Edward Tufte (англійською) . Yale University. Архів оригіналу за 27 березня 2010. Процитовано 20 березня 2010.
  4. The Work of Edward Tufte and Graphics Press (англійською) . Архів оригіналу за 16 березня 2010. Процитовано 20 березня 2010.

Посилання[ред. | ред. код]