Екологічні функції літосфери

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Екологічні функції літосфери — все різноманіття функцій, що визначають і відображають роль і значення літосфери, включаючи підземні води, нафту, гази, геофізичні поля і геологічні процеси, які протікають в ній, в життєзабезпеченні біоти і, головним чином, людської спільноти[1]

Термін і поняття «екологічні функції літосфери» було введено в 1994 р. В. Т. Трофімовим і Д. Г. Зилінгом.

Знання про екологічні функції (властивості) літосфери становлять предмет дослідження нової науки геологічного циклу — екологічної геології.

Зміст екологічних функцій літосфери[ред. | ред. код]

В даний час виділяється чотири основних властивості (функції) літосфери, що впливають на біоту і визначають існування життя на Землі:

  • Ресурсна екологічна функція літосфери визначає роль мінеральних, органічних і органомінеральних ресурсів і геологічного простору літосфери для життя і діяльності біоти як біогеоценозів і соціальної структури.
  • Геодинамічна екологічна функція літосфери відображає властивості літосфери, що впливають на стан біоти, безпеку і комфортність проживання людини через природні та антропогенні процеси і явища.
  • Геохімічна екологічна функція літосфери відображає властивості геохімічних полів (неоднорідностей) літосфери природного і техногенного походження, що впливають на стан біоти в цілому, включаючи людину.
  • Геофізична екологічна функція літосфери відображає властивості геофізичних полів (неоднорідностей) літосфери природного і техногенного походження, що впливають на стан біоти, включаючи людину.

Слід враховувати, що зазначені екологічні функції літосфери і їх сучасні прояви зумовлені еволюційним розвитком Землі під впливом природних і техногенних факторів. На тлі еволюції природних середовищ в геологічній історії Землі з розглянутих позицій (тенденції в розвитку екологічних функцій літосфери) виділяється два основних часових етапи. Перший етап — суто природний, охоплює часовий період від зародження життя на Землі (близько 3,5 млрд років тому) до появи людської цивілізації, і другий етап — природно-технічний, особливо охоплює останні 200 років і є породженням техногенезу.

Пріоритетне виділення в екосистемі людської популяції зумовлено її активним впливом на середовище існування, причому на глибини, що значно перевищують вплив решти біоти. У такій якості літосфера не вивчалась і не вивчається в рамках традиційної геоекології, біоекології, біогеографії або екологічного ґрунтознавства.

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Экологические функции литосферы // Трофимов В. Т., Зилинг Д.Г, Барабошкина Т. А., Богословский В. А., Жигалин А. Д., Харькина М. А., Хачинская Н. Д., Цуканова Л. А., Касьянова Н. А., Красилова Н. С. / Под ред. В. Т. Трофимова. — М.: Изд-во Моск. ун-та, 2000. — 432 с.
  • Байсарович І.М., Коржнев М.М., Шестопалов В.М. Базові поняття екологічної геології. – Київ: Видавництво географічної літератури „Обрії”. – 2008. – 124 с.
  • Барабошкина Т. А. Аспекты геохимической экологической функции литосферы. Геоэкологические исследования и охрана недр: обзор. — М.: ЗАО «Геоинформмарк», 2000. — 56 с.
  • Трофимов В. Т., Зилинг Д. Г., Барабошкина Т. А., Богословский А. А., Красилова Н. С., Харькина М.А, Жигалин А. Д. Логика и содержание карты современного состояния верхних горизонтов земной коры как фактологической основы для составления эколого-геологических карт. — М.: Изд-во Моск. ун-та, 2004. — 66 с.
  • Харькина М. А. Эколого-геодинамические карты, критерии оценки и содержание. // Геоэкологические исследования и охрана недр: обзор. — М.: ЗАО « Геоинформмарк», 2001. — 39 с.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Трофимов В. Т., Зилинг Д. Г. Экологическая геология: Учебник — М.: ЗАО «Геоинформмарк», 2002. — С. 15-16.