Експедиція «Гондвана»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Експедиція «Гондвана»»
Автор Леонід Тендюк
Країна СРСР СРСР
Мова українська
Жанр наукова фантастика
Видано 1984

«Експедиція „Гондвана“»  — науково-фантастичний роман українського радянського письменника Леоніда Тендюка, в якому відбуваються пошуки затонулого материка Гондвана. Написаний 1984 року після морської подорожі Леоніда Тендюка до В'єтнаму і архіпелагу Чагос. Це перша частина однойменної трилогії. Наступні частини: «Голова Дракона» (1985 рік) і «Слід „Баракуди“» (1986 рік)[1].

Сюжет[ред. | ред. код]

Розповідь ведеться від імені Василя Гайового. Радянське науково-дослідне судно «Садко» разом з іншими суднами міжнародної експедиції вирушає на пошуки затонулого материка Гондвана. Пройшовши з Владивостоку до Сінгапуру, потім через Суматру і Яванське море дослідники вийшли до Індійського океану. Біля банки Корона знаходять загиблий підводний мінічовен «Оріон» австралійської експедиції, що побувала тут раніше. Вчені знаходять стародавні записи, де йдеться про Гондвану та її розвинену цивілізацію, що зумисне приховала свої сліди, та це виявляється жартом. Утім, експедицію супроводжують і справді непоясненні випадки, такі як раптова магнітна буря та напад на батискаф зграї восьминогів.

Попрямувавши далі біля Заячої гори, що під водою, учасники експедиції розділилися: частина відправилася на північ океану, інші — на схід, «Садко» — на північний захід.

Зрештою в центральній частині Індійського океану дослідники натрапляють на дивний рифт, біля якого проживають розумні дельфіни. Після тривалих досліджень на батискафі Гайовий з товаришами Кімом, Данилом і Альфредом потрапляє до загадкового підводного поселення «Баракуда», розташованого в глибинах океану. Нижче на глибині розташувалася військова база США «Мурена», де випробовується генератор штучних магнітних бур. В результаті радянські моряки і вчені опинилися у полоні. На «Баракуді» здійснювалися експерименти з використання дельфінів з військовою метою та створення людинориб.

Василь викликається втекти, вкравши глибоководний гідрокостюм, у якому повітря замінено сумішшю інших газів, та повідомити на «Садко» про підводні об'єкти «Мурена» й «Баракуда». Проте Данило вирішує вирушити замість нього, бо Василь з усіх трьох полонених наймолодший. Члени міжнародної експедиції планують проникнути туди на батискафах. Назріває міжнародний скандал, тому полонених переводять на базу на острові Носі Мазава. Про пригоди на ній ідеться в наступній повісті — «Голова Дракона».

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Тендюк Леонід Михайлович. librarychl.kr.ua. Процитовано 4 грудня 2022.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Тендюк Л. Експедиція «Гондвана»: пригодницька повість. Київ, 1989. 540 с.