Енн Арчер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Енн Арчер
англ. Anne Archer
Ім'я при народженні Anne Archer
Народилася 24 серпня 1947(1947-08-24) (76 років)
Лос-Анджелес
Каліфорнія
США
Національність американка
Громадянство США США
Релігія Саєнтологія
Діяльність акторка
продюсер
сценарист
Alma mater Pitzer Colleged
Роки діяльності 1970 і до тепер
Чоловік Вільям Девіс (1968—1977)
Террі Джастроу (1979- до тепер)
Діти два сини
Батьки Джон Арчер
Марджорі Лорд
IMDb ID 0000271
Нагороди та премії

CMNS: Енн Арчер у Вікісховищі

Енн Арчер (англ. Anne Archer; нар. 24 серпня 1947, Лос-Анджелес, Каліфорнія, США) — відома американська акторка, продюсер та сценарист. Була номінована 1987 року на премію «Оскар» за роль Бет Галаґер у кінострічці «Фатальний потяг».

Життєпис[ред. | ред. код]

Енн Арчер народилася 24 серпня 1947 року в Лос-Анджелесі, Каліфорнія, США. З дитинства мріяла стати акторкою і робила все, для того щоб домогтися поставленої мети. Вивчала драматичне мистецтво у Клермонт-коледжі. Її батьки, мати Марджорі Лорд та батько Джон Арчер, були відомими голлівудськими акторами, тому дівчинка з юних років знала зворотний бік творчого життя акторів.

Кар'єра[ред. | ред. код]

Після закінчення навчання у коледжі, Енн Арчер вирішила почати свою акторську кар'єру. Вона дебютувала 1970 року на телебаченні у серіалі «Чоловіки в законі». Картина принесла невеликий успіх їй. У 80-их роках вона постійно брала участь у бродвейських постановках.

У 1978 році знялася, партнеркою Чака Норріса, у бойовику «Хороші хлопці носять чорне» (відомого також під назвою «Чорні тигри»).

У 1987 році їй запропонували велику роль у трилері «Фатальний потяг», де вона працювала з голлівудською знаменитістю Майклом Дугласом. Дана робота принесла актрисі номінацію на премію «Оскар» в категорії «За найкращу жіночу роль другого плану». У 1992 і 1994 роках Енн зіграла яскраві ролі у фільмах «Ігри патріотів» та «Пряма та очевидна загроза». Вона створила унікальні образи які на довго запам'яталися її шанувальникам.

Одними з останніх робіт актриси стали ролі у фільмах: «Колискова», «Привиди колишніх подружок», «Злочинець», «Кінець гри», «Чоловік у будинку». Арчер й надалі продовжує грати в театрі, зніматися у телесеріалах і фільмах.

Акторка[ред. | ред. код]

Сценарист[ред. | ред. код]

  • 1982 — «Вальс через Техас» (Waltz Across Texas)

Продюсер[ред. | ред. код]

  • 1994 — «Бо мама працює» (Because mommy works) (ТБ, співпродюсер)

Особисте життя[ред. | ред. код]

У 1968 році Енн Арчер вийшла заміж за Вільяма Девіса, але у 1977 році вони вирішили розлучитися. А у 1979 році актриса вирішила зв'язати себе законними узами шлюбу з Террі Джастроу[3]. Арчер має двох синів, народжених від різних шлюбів. У 1991 році актриса публічно зізналася, що зробила аборт.

Енн Арчер є членом церкви Саєнтології з 1975 року. Її чоловік Террі Джастроу також є прихильником цього альтернативного релігійного вчення.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]