Етьєн Тюрке

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Етьєн Тюрке
фр. Étienne Turquet
Народився 1495
Кераско, Кунео, П'ємонт, Італія
Помер 1560
Ліон, Королівство Франція
Країна  Королівство Франція
Діяльність торговець
Знання мов французька

Етьє́н Тюрке́ (фр. Étienne Turquet, бл. 1495, Кераско або К'єрі ? (Італія) — бл. 1560, Ліон) — французький купець, що став ініціатором виробництва у Ліоні шовкових тканин.

Біографія[ред. | ред. код]

Відомо, що Тюрке був п'ємонтського походження. Свою діяльність у Ліоні Тюрке почав з продажу пряннощів та оксамиту. 1536 року він почав засновувати майстерні для виробництва шовку в Ліоні, оскільки до цього шовк був виключно імпортованим і коштував великі гроші через значний попит на цю тканину в аристократичних колах. Тюрке одержав дозвіл французького короля на заснування мануфактури з виробництва шовку, тож міська влада Ліону не чинила Тюрке перепонів. З Генуї він запросив до Ліону майстрів, які мали навчити місцевих працівників технології виробництва шовкових тканин. Тюрке одним з перших зрозумів переваги поділу праці та дешевої робочої сили, розбивши технологічний процес на окремі операції, які швидко могли опанувати некваліфіковані жінки й діти, які перебували під опікою міської благодійної установи «l'Aumônerie générale de Lyon», де Тюрке був адміністратором.

Джерело[ред. | ред. код]

  • Patrice Béghain, Bruno Benoit, Gérard Corneloup, Bruno Thévenon, Dictionnaire historique de Lyon, Stéphane Bachès, 2009, Lyon, p. 1333, ISBN 2-915266-65-8

Література[ред. | ред. код]

  • Arthur Kleinclausz, dir., Histoire de Lyon, Tome 1, Des origines à 1595, Lyon, Librairie Pierre Masson, 1939.
  • Bernard Tassinari, La soie à Lyon: de la Grande Fabrique aux textiles du s-XXIe, Lyon, Éditions lyonnaises d'art et d'histoire, 2005, 255 p., ISBN 2 84147 151 9.

Посилання[ред. | ред. код]