Жабокряч

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Жабокряч
Витік Довга балка, біля вулиці Призаводська (м. Дніпро)
Гирло Дніпро, Січеславська набережна (м. Дніпро)
Басейн басейн Дніпра
Країни: Україна Україна
Регіон Дніпропетровська область
Притоки: безіменні струмки біля парку імені Юрія Гагаріна, вулиць Івана Сірка, Гусенка, Кленовий байрак

Жабокря́ч — мала річка центру правобережної частини міста Дніпро, починається в околицях вулиці Призаводської, колишня притока річки Половиці, один з її рукавів що протікає Довгою балкою і раніше зливався з другим рукавом за півкварталу від нинішньої вулиці Короленка[1]. У 1884 році в зв'язку з будівництвом Катерининської залізниці головному руслу річки Половиця змінили течію, спрямувавши його на північний захід в бік комбайнового заводу. З 1884 р. впадає в річку Дніпро на Січеславській набережній трохи вище храму Іоана Предтечі. Має притоки — струмки, що протікають відгалуженнями Довгої балки з боку парку ім. Ю. Гагаріна, вулиць Івана Сірка та Гусенка[2], а також річку Кленовий байрак нині майже по всій течії взяту в колектор (раніше впадала у Половицю).

У 17431790 рр. на берегах річок Половиця і Жабокряч знаходилась козацька слобода Половиця, територія якої була включена до новоствореного міста Катеринослава.

Поруч з назвою Жабокряч були розповсюджені назви «Половиця — друга» та Половиця[3]

У ХІХ ХХ ст. нижню частину річки яка входила в межі міста називали Жандармська канава[4]. У 1850-х роках — на початку ХХ століття нижня течія Жабокряча була взята у підземний колектор від вулиці Паторжинського і до гирла. Вода забруднена каналізаційними скидами та побутовим сміттям.

У 2021 році середню частину річки також було взято в колектор, в зв'язку із зведенням у Довгій балці багатоповерхівок[5].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Половица. gorod. dp. ua (рос.) . Архів оригіналу за 22 квітня 2021. Процитовано 12. 01. 2017.
  2. Днепропетровск: универсальный атлас (рос.) . Киев: ГНПП «Картография». 2013. с. 25—26, 40.
  3. Калинина П. Ф., Липка К. Л., Маслий Л. Е. (1959). Днепропетровщина. Природа и экономика (рос.) . Днепропетровск: Днепропетровское областное издательство. с. 158 - 159.
  4. Квартал на реках. gorod. dp. ua (рос.) . 2000-ні рр. Архів оригіналу за 22 квітня 2021. Процитовано 20. 01. 2017.
  5. В Днепре на месте старинного коллектора обустраивают подземный паркинг.

5. Відео - "НЕ ПОЛОВИЦА / Обследование подземной реки Жабокряч" https://youtu.be/npME5xd_LjI