Жоффруа де Мандевіль

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ця стаття присвячена соратнику Вільгельма Завойовника. Інформацію про учасника громадянської війни в Англії 1135—1154 років див. у статті: Жоффруа де Мандевіль, 1-й граф Ессекський.
Жоффруа де Мандевіль
фр. Geoffrey de Mandeville
Народився 11 століття
Помер 1100[1][2]
Країна  Королівство Англія
 Нормандське герцогство
Діяльність Шериф
Рід de Mandevilled
У шлюбі з Athelaise (?)d і Lescelinad[3]
Діти William de Mandevilled[4], Walter de Mandeville of Broomfieldd[3], Richard de Mandevilled[3] і Beatrice de Mandevilled[3]

Жоффруа́ де Мандеві́ль (фр. Geoffrey de Mandeville; пом. бл. 1100) — нормандський лицар, учасник нормандського завоювання Англії Вільгельмом Завойовником та констебль Тауера.

Біографія[ред. | ред. код]

Точне походження Жоффруа де Мандевіля невідоме. За однією з версій його рід походив з містечка Маньєвіль у Котантені, на території сучасного департаменту Манш. За іншою — з містечка Мандевіль-ан-Бессен у Бессені, на території сучасного департаменту Кальвадос.

Про біографію Жоффруа де Мандевіля також відомо мало. Він брав участь у нормандському завоюванні Англії і відзначився у битві при Гастінгсі. За це він отримав від короля значні володіння в Англії, що нараховували бл. 180 манорів, головним чином у Ессексі, а також у десяти інших графствах Англії. Резиденцією Жоффруа де Мандевіля став замок Вальден, збудований у північній частині Ессексу. Жоффруа був також призначений першим після завоювання констеблем лондонського Тауеру, а також шерифом Лондону та Мідлсексу. Ці посади мали важливе значення в англонормандській монархії, через те що дозволяли контролювати найбільше місто країни. Посади констебля Тауера та шерифа Лондона і Мідлсексу набули спадкового характеру і у подальшому на них призначались нащадки Жоффруа де Мандевіля. Можливо він також був шерифом Ессексу та Гертфордширу.

Інших відомостей про життя Жоффруа майже не зберіглось. Відомо лише, що бл. 1085 він заснував монастир у Харлеї, Беркшир і помер бл. 1100.

Дружини та діти[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Geoffrey and Athelaise de Mandeville // A royal church Westminster Abbey
  2. а б Buckingham Palace
  3. а б в г Cawley C. Essex // Medieval Lands: A prosopography of medieval European noble and royal families
  4. Lundy D. R. The Peerage

Посилання[ред. | ред. код]