Жінки дива

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Жінки дива: науково-фантастичні історії жінок про жінок
Women of Wonder: Science-fiction Stories by Women about Women
Жанр наукова фантастика
Форма збірка оповідань
Автор Памела Сарджент
Мова англійська
Опубліковано 1975
Країна  США
Видавництво Vintage Books
Цикл Women of Wonderd
ISBN-13: 978-0-394-71041-9

«Жінки дива: науково-фантастичні історії жінок про жінок» (англ. Women of Wonder: Science-fiction Stories by Women about Women) — збірка оповідань Памели Сарджент, вперше надрукована 1975 року. Також видання включає в себе вступне слово та примітки Памели Сарджент до кожного оповідання.

У вступі Сарджент пропонує всебічний та обґрунтований аналіз ролі жінок у жанрі наукової фантастики як серед письменників, так і персонажів творів[1]. Вона зазначає, що «Більшість наукової фантастики написана чоловіками, і вони досі складають більшість письменників. Близько 10 — 15 відсотків письменників — жінки» (стор. 11)[2].

Вона розповідає про деяких попередниць видатних жінок-письменниць, від Мері Шеллі до К. Л. Мур, потім розглядає, як жіночі персонажі були ігноровані або ж трансформовані в стереотипи такими письменниками, як Жуль Верн, Герберт Велз, Айзек Азімов та Роберт Гайнлайн. Наприкінці передмови письменниця зазначила, що зміни в жанрі, ймовірно, все ж відбудуться, якщо читачі покажуть, що хочуть різних поглядів, що згодом зацікавить видавців новими ідеями.

Зміст[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Merrick, Helen (2009). Fiction, 1964-1979. У Bould, Mark; Butler, Andrew; Roberts, Adam (ред.). The Routledge Companion to Science Fiction. Taylor and Francis. ISBN 9780203871317.
  2. Sargent, Pamela (1978). Women of Science Fiction. У Sargent, Pamela (ред.). Women of Wonder. Penguin. с. 11—51.

Посилання[ред. | ред. код]